Skagen este cea mai renumita statiune turistica daneza, chiar daca este situata in cel mai nordic punct al Jutlandei. Turistii sunt atrasi in special de plaja nisipoasa de la Grenen, acolo unde Marea Baltica si a Nordului se intalnesc.  Cele doua ape nu se pot amesteca, deoarce au densitati diferite.Chiar se puteau vedea valuri ce se intersectau din cele doua parti. Plaja din Grenen este plina de buncare create de germani in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial pentru aparare impotriva Norvegiei.

grenen2Buncar german vechi de aproape 70 de ani, acum pe post de trambulina pentru sarit in mare

Unirea Marii Nordului cu Marea Baltica

Cel mai calduros, dar si cel mai scump oras danez este Skagen. Aici au casa foarte multi oameni bogati danezi pentru ca vremea e mai frumoasa decat in restul Danemarcei, muntii Norvegiei feresc aceasta zona de nori. Skagen-ul mi-a dat senzatia de Monaco, portul fiind plin de iaht-uri, masini de epoca si multe restaurante boeme cu diferite preparate din peste. Aproape toate casele din Skagen sunt vopsite in culoarea crem, au acoperisul rosu, iar usile si geamurile sunt albe. O casa in Skagen porneste de la 200,000 – 300,000 de euro.

skagen-harbourPortul din Skagen

Daca veti intreba un danez ce sa vizitati in aceasta mica tara (cu exceptia Copenhagai), cu siguranta va va raspunde Skagen, un loc foarte iubit de turisti si foarte vizitat in toate anotimpurile. Ceea ce da nota particulara acestui mic orasel este faptul ca partea sa nordica  este scaldata atat de apele Marii Baltice, cat si ale Marii Nordului, care se intalnesc in acest punct, dand nastere unor valuri perpendiculare pe linia tarmului (fenomen inedit pentru straini).

Skagen este situat in cel mai nordic punct al Peninsulei Iutlanda, intr-o zona foarte frumoasa, desi cu un climat mai rece si mai umed. Orasul este destul de mic, dar extrem de pitoresc datorita caselor mici vopsite in galben cu acoperisuri din tigla rosie si strazilor inguste si cochete, pline de magazine cu suveniruri si restaurante cu specific. Atmosfera acestui oras mi-a placut in mod deosebit (este si unul dintre orasele mele preferate), de aceea va recomand cu caldura sa-l vizitati.

In zona centrala puteti vizita o serie de muzee destul de interesante cum ar fi Muzeul de Arta (50 de coroane daneze – 7 euro), Casa Memoriala Michael & Anna Ancher (40 coroane daneze – 5 euro), By-og Engsmuseum, un muzeu in aer liber despre istoria orasului (30 coroane daneze – 4 euro). Alte obiective includ Biserica medievala Tilsandede (8 coroane daneze – 1 euro) sau dunele de nisip Rabjerg Mile (16 km spre sud).

Fost sat de pescari
Skagenul a fost dintotdeauna un punct de interes pentru marinari insa orasul s-a dezvoltat pe locul unui fost sat de pescari. Si astazi activitatile de pescuit si restaurantele cu meniuri predominante din peste reprezinta baza activitatilor economice. Pe timpul verii, orasul se umple de turisti, care vin sa se relaxeze pe numeroasele plaje din jurul orasului sau sa viziteze galeriile de arta.

Valuri perpendiculare pe tarm
Cel mai vizitat obiectiv al orasului este peninsula nisipoasa Grenen, situata la aproximativ 3 km nord-est de oras, in lungul autostrazii 40. La capatul drumului exista o parcare, o cafenea si cateva buticuri de suveniruri (cu o gama foarte variata si destul de ieftina de obiecte). Din acest punct, trebuie sa mergeti cam 15 minute pana la capatul peninsulei pentru a vedea acele valuri neobisnuite (exista si un fel de minicar care va poate duce pana acolo insa costa 15 coroane daneze – 2 euro). Insa nu merita sa dati acesti bani intrucat plimbarea este foarte placuta, iar peisajul este unic. Cand ati ajuns la partea ingusta din capat, puteti sta cu un picior in Marea Baltica si cu celalalt in Marea Nordului. Trebuie sa aveti grija deoarece scaldatul si inotul sunt strict interzise, curentii fiind foarte puternici si periculosi.

Atractii:

  • Atmosfera orasului
  • Peninsula nisipoasa Grenen
  • Valurile perpendiculare pe tarm

Preturi: Minicar – 15 coroane daneze
Muzeul de Arta – 50 de coroane daneze
Casa Memoriala Michael & Anna Ancher – 40 coroane daneze
Biserica medievala Tilsandede – 8 coroane daneze

Cazare: Hotel Clausens

Mancare: Restaurant Pakhuset

Articol preluat de AICI

[important]SKAGEN este un brand de ceasuri foarte apreciat de cunoscatori, fiind distribuit pe pietele din intreaga lume. Acu’ un an i-am luat si nevestii unul. :D[/important]

Comentati folosind contul Facebook

comments