Câţiva români plecaţi la muncă în Danemarca au ajuns în mâinile unor afacerişti fără scrupule. Aceştia nu le-au făcut acte în regulă, le-au plătit salarii de mizerie iar când s-au plâns, i-au trimis să caute mâncare în coşurile de gunoi. Până la urmă, autorităţile au pus capăt calvarului, dar românii au rămas, din nou, şomeri.

Poliţiştii danezi, însoţiţi de inspectori fiscali şi de muncă, au descins la o casă din oraşul Losby, unde se bănuia că locuiesc muncitori străini la negru. Au găsit, într-adevăr, 13 români, între care două femei .

Ei au povestit că au lucrat pentru o firmă de curăţenie din Odense, şi, deşi munceau zi şi noapte, chiar şi câte 16 ore, au primit doar câteva sute de euro pe lună. Şi aceştia, pentru cei mai mulţi, plătiţi în mână, fără contracte de muncă sau alte documente legale.

Deşi cu banii pe care-i primeau, în Danemarca, nici nu se poate trăi, românii, alături de care munceau şi sârbi, erau obligaţi să mai plătească şi mâncarea servită de firmă. Aceasta deşi era vorba de alimente expirate şi aruncate de comercianţi. Când au reclamat acest lucru, nu au mai primit nimic de mâncare şi au fost trimişi să caute hrană în pubele.

Relatările românilor sunt negate de reprezentantul firmei, care, după nume, pare şi el de origine română. Dar poliţiştii danezi nu s-au lăsat înşelaţi şi au deschis o anchetă pentru încălcarea legislaţiei muncii.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments