Oseminte descoperite în Danemarca, mărturie a unei bătălii misterioase din urmă cu 2.000 de ani
Câteva mii de fragmente osoase provenind de la băieţi şi bărbaţi ucişi într-o bătălie ce a avut loc în urmă cu 2.000 de ani au fost descoperite într-o mlaştină din Danemarca, oferind oamenilor de ştiinţă informaţii preţioase despre modalităţile şi obiceiurile de luptă ale popoarelor germanice din acea eră, considerate „barbare” de către romani, informează AFP.
Nu există texte scrise despre acea bătălie, iar istoricii nu cunosc nici locul în care s-au purtat luptele. Experţii, al căror studiu a fost publicat luni în revista ştiinţifică americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), au efectuat săpături într-o zonă acoperită cu mlaştini şi lacuri pe o suprafaţă de 75 de hectare şi au descoperit numeroase oseminte ale unor bărbaţi care au fost ucişi într-o manieră violentă. Oasele au fost apoi aruncate în mlaştină timp de mai multe luni, iar unele dintre ele par să fi fost „reciclate” în trofee.
Patru oase provenind din zona bazinului a scheletului uman au fost descoperite, fiind asamblate împreună pe o bâtă şi reprezentând cel mai probabil un misterios ritual de după război.
În total, oseminte provenind de la cel puţin 82 de persoane au fost găsite la Alken Enge, în peninsula daneză Iutlanda, în cadrul unor săpături arheologice desfăşurate din 2009 până în 2014.
Este cea mai veche descoperire a „unui mare contingent de războinici ai unei armate învinse în primul secol din era noastră”, au anunţat autorii studiului.
Lasă un răspuns