Jurnaliştii publicaţiei americane Bloomberg au realizat un studiu privind preţul benzinei premium în 55 de ţări, în funcţie de venitul mediu zilnic al oamenilor. Situaţia este critică în India unde preţul a 4 litri de benzină, depăşeşte cu mult venitul mediu zilnic al unei persoane. Moldova nu a fost inclusă în listă, însă, potrivit unor calcule, se situează în lista ţărilor cu „suferinţă la pompă”.

Cea mai scumpă benzină, potrivit celor de la Bloomberg, se vinde în Norvegia unde patru litri costă aproape 10 dolari. Aceasta este urmată de Danemarca, Italia şi Olanda – cu puţin peste 9 dolari pentru patru litri.

În Suedia, patru litri de benzină premium se vinde cu mai puţin de 9 dolari, la fel ca şi în Hong Kong, Portugalia sau Marea Britanie. În toate aceste state însă populaţia are şi venituri ridicate. În Norvegia, de exemplu, unde venitul mediu zilnic al unei persoane este de 270 de dolari, banii cheltuiţi pentru patru litri de benzină nu reprezintă nici patru la sută din această sumă.

La celălalt pol se situează India unde preţul pentru patru litri de benzină este de aproximativ 7 dolari, în timp ce venitul mediu zilnic al unei persoane este de puţin peste 4 dolari. În Nigeria patru litri de benzină reprezintă mai mult de jumătate din venitul zilnic al unei persoane. Situaţia este critică şi în Indonezia unde patru litri de benzină premium depăşeşte 40 la sută din venitul zilnic.

Românii şi Bulgarii cheltuie mai mult de un sfert din venitul zilnic pentru aceeaşi cantitate. Moldova nu a fost inclusă în topul celor de la Bloomberg, dar ţinând cont de faptul că în ţara noastră salariul mediu pe zi este de aproximativ 9 dolari, iar preţul unui galon de benzină este în jur de 6 dolari, atunci ne-am situa în rândul statelor cu „suferinţă la pompă”

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments