Google modifica astazi, 11 ianuarie 2012, logoul de start. Cel mai mare motor de cautare ii dedica parintelui geologiei si stratigrafiei, Nicolas Steno, un doodle cu ocazia implinirii a 374 de ani de la nastere. Savantul Nicolas Steno a fost primul care a realizat ca scoarta terestra contine o istorie cronologica a evenimentelor geologice care ar putea fi descifrate de un studiu al straturilor si fosilelor.

Literele care alcătuiesc logoul Google din ziua de miercuri apar sub forma unor straturi de pământ şi sedimente, cu diverse fosile încorporate şi au deasupra o crustă verde, reprezentând scoarţa şi vegetaţia terestră. 

In secolul XVII studiul cuartului (de catre Nicolas Steno) a pregatit terenul pentru cristalografia moderna. Nicolas Steno a descoperit ca nu conteaza cat distorsioneaza un cristal de cuart, pentru ca fetele lungi ale prismelor fac intotdeauna un unghi perfect de 60 grade.

Celebrul anatomist danez, Nicolas Steno, s-a  născut la Copenhaga pe 11 ianuarie 1631. Nicolas Steno a fost anatomist, geolog, preot și episcop catolic. A studiat medicina si anatomia in Copenhaga şi în Paris. Nicolas Steno a descoperit canalul parotid salivar, numit uneori ”canalul lui Stenon” sau “Ductul lui Stensen”. In secolul XVII studiul quartului de catre Nicolas Steno pune bazele cristolografiei moderne .Nicolas Steno a facut o descoperire cristalografica fundamentala si anume ca toate cristalele de quart au aceleasi unghiuri intre fetele corespunzatoare.

Nicolas Steno a început ca profesor de anatomie la Padova, şi apoi în Florenţa ca medic la casa Marelui Duce Ferdinand al II-lea din Toscana. El sa întors în oraşul său natal în 1672 .Nicolas Steno a fost făcut in Florenta, vicar apostolic din Saxonia.

Nicolas Steno s-a convertit de la luteranism la romano-catolicism in 1667, a devenit preot in 1675, si vicar apostolic in Europa in 1677. In devotamentul sau pentru lucrarea misionara, Nicolas Steno a abandonat stiinta.

Nicolas Steno a murit la 25 noiembrie 1686. In 1987, Nicolas Steno a fost declarat “beatus” – primul pas de a fi declarat sfant – de catre Papa Ioan Paul al II-lea.

Nicolas Steno a fost primul care a realizat ca scoarta terestra contine o istorie cronologica a evenimentelor geologice care ar putea fi descifrate de un studiu al straturilor si fosilelor. Steno a facut o descoperire cristalografica fundamentala si anume ca toate cristalele de quart au aceleasi unghiuri intre fetele corespunzatoare. Cu un studiu despre quartz , Nicolas Steno pune bazele cristolografiei moderne.

In 1669 filozoful si fizicianul Nicolas Steno a formulat „legea superpozitiei”. Aceasta lege stabilea ca, drept consencinta a straturilor sedimentare, straturile de pe fund au fost primele, avand deci vechime mai mare, si devenind din ce in ce mai recente spre varf. Ca rezultat al investigarii straturilor suprapuse, geologii au descoperit ca anumite procese geologice precum clima, eroziunea si transportarea sedimentelor erau neasteptat de lente.

Acumularea grosimii acestor straturi trebuie sa fi durat incredibil de mult, mult mai mult decat cei 6000 de ani, socotiti de teologii crestini.

 

Articol preluat  de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments