Ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, a declarat, marţi, în PE, că „nediscriminarea trebuie să fie regula, oricare ar fi originea cetăţenilor”, el adăugând însă că preşedinţia daneză nu a avut ocazia de a analiza modul în care statele membre au privit site-ul PVV, potrivit Mediafax.

Oficialul danez, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, a făcut aceste declaraţii în cadrul dezbaterii din plenul PE pe tema site-ului PVV.

„Trebuie să facem distincţie între aspectul juridic şi cel politic. Există dreptul la libertatea de expresie în UE, este un drept fundamental, clar stabilit că oricine are dreptul la liberă exprimare”, a spus el, amintind că prevederi în acest sens sunt conţinute în articolul 6 al Tratatului Uniunii.

El a adăugat însă că dreptul la liberă exprimare nu înseamnă că „se poate zice orice, despre oricine”. „Acest drept trebuie exercitat într-un anumit cadru care să permită exercitarea libertăţilor fundamentale de către ceilalţi”, a precizat el.

El a menţionat că, în egală măsură, dezbaterea privind site-ul PVV este „şi despre principiul libertăţii de circulaţie a muncitorilor în UE, un pilon al Uniunii”.

„Din punct de vedere politic, noi, preşedinţia daneză, condamnăm orice formă de discriminare, iar toate acţiunile Consiliului sunt în conformitate cu principiul nediscriminării. Dar declaraţiile mele sunt limitate, pentru că nu am discutat problema site-urilor care reprezintă o discriminare din perspectiva fiecărui stat membru. (…) Nu am avut ocazia să evocăm modul în care statele membre au privit acest site Internet”, a spus Wammen.

El a spus, la finalul dezbaterii că a luat notă de preocupările şi opiniile exprimate de eurodeputaţi.

„Consiliul, fără niciun fel de ambiguitate, îmbrăţişează opinia conform căreia nediscriminarea trebuie să fie regula, oricare ar fi originea cetăţenilor. Acest aspect e fundamental şi face parte din ADN-ul UE, dintre valorile noastre comune, din istoria noastră. De aceea ar trebui luate măsurile necesare pentru a garanta faptul că valorile europene sunt respectate”, a spus el.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments