Investitori danezi în România şi Slovacia

„Ziarul financiar” analizeaza investitiile daneze din Romania si Slovacia, care vor să facă o companie mare. FirstFarms, companie deţinută de investitori danezi, care operează o fermă de 7.600 ha în apropierea oraşului Buzău, vizează fuziunea cu alte companii daneze, care operează în agricultura din Europa de Est.

În România, investitorii danezi deţin împreună aproximativ 32.000 ha de teren agricol, adică 4,5% din totalul suprafeţelor controlate de străini, potrivit unor informaţii ale Ministerului Agriculturii. Cele mai mari proiecte sunt cele făcute de familia Raunsing, prin intermediul Ingleby, companie care controlează pe plan local 10.400 ha lângă Lugoj, în judeţul Timiş. În urmă cu doi ani, Ingleby a plătit 8,2 milioane de euro pentru a achiziţiona 2.000 ha de teren, utilaje şi clădiri de la FirstFarms. În prezent, FirstFarms are în România 7.500 ha de teren, cu o valoare de 14,8 milioane euro.

Din suprafeţele lucrate, 40% sunt cu grâu, alte 25% sunt cu rapiţă, iar restul cu floarea-soarelui şi orz. FirstFarms a încheiat 2011 cu afaceri de 17 milioane de euro, în creştere cu 54% faţă de 2010. Pe lângă operaţiunile din România, FirstFarms mai operează o fermă de 2.700 de vaci şi alte 8.300 ha, cea mai mare parte luate în concesiune.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments