Bucureştenii sunt codaşii Europei la mersul cu bicicleta la serviciu, se arată într-un studiu. În Copenhaga, însă, 60% dintre locuitori folosesc bicicleta ca să ajungă la locul de muncă.

Dintre toate capitalele Europei, Bucureştiul stă cel mai prost în privinţa utilizării bicicletei ca alternativă la transportul cu automobilul personal, se arată într-un raport al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Rata cu care bucureştenii merg cu bicicleta la serviciu este de doar 0,7% (!), cu toate că numărul de kilometri de piste pentru biciclete a crescut destul de mult în ultimii ani, de la 59 km. în 2009 la 160 de km. în 2011.

Capitala europeană cu cei mai mulţi locuitori care merg la serviciu pe bicicletă este Copenhaga. În metropola daneză de 1,8 mil. locuitori, nu mai puţin de 60% dintrre angajaţi folosesc bicicleta ca să ajungă la muncă.

„În fiecare zi, cicliştii din Copenhaga parcurg 1,2 milioane de kilometri pe bicicletă, echivalentul a două călătorii până la Lună şi înapoi”, se spune pe site-ul oficial al Primăriei daneze dedicat bicicliştilor „Copenhagen – City of Cyclists”.

Bicicliştii din Copenhaga au la dispoziţie 350 de kilometri de pistă (mai mult de dublu decât pistele din Bucureşti), dintre care 40 km. sunt în mijlocul naturii. La fiecare colţ de stradă sunt parcări speciale şi centre de închiriat biciclete.

Capitala daneză are o strategie pe perioada 2011-2025 pentru dezvoltarea infrastructurii pentru biciclişti.

Imaginile  sunt mai mult decât elocvente cu privire la mentalitatea mersului pe bicicletă în Copenhaga. Va ajunge şi Bucureştiul vreodată aşa?

Articol preluat de AICI

 

 

Comentati folosind contul Facebook

comments