Frikadeller- chiftelute daneze

Frikadeller- chiftelute daneze ?…sau suedeze ??…disputa mare intre danezi si suedezi !
Suedia…te duce cu gandul la Ikea …si poate la chiftelute…
Danemarca… chiftelute… Frikadeller …un fel de mancare traditionala care difera de la familie la familie, de cele mai multe ori reteta fiind transmisa din generatie in generatie…

Am spicuit pentru voi cateva curiozitati, de pe un site danez…

Diferenta evidenta dintre chiftelele daneze si cele suedeze este de cele mai multe ori carnea de porc, adaugata la cele daneze, pentru a le face mai pufoase si – zic ei – mai gustosoase…

Si tot ei ne dau cateva sfaturi- demne de urmat !!!

„Frikadeller” devin cu atat mai bune cu cat compozitia se framanta mai mult si daca se lasa amestecul sa se odihneasca apoi, cel putin 1 ora, in frigider – inainte de a se framanta din nou si sa fie utilizat.

„Frikadeller” este considerat de danezi un fel de mancare nationala si ocupa locul 1 in topul preferintelor.

Prima atestare a aceastei retete in Danemarca este in jurul anului 1280 intr-o carte scrisa de mana.
Ea este trecuta la loc de cinste intr-o alta “ carte de bucate “ a Doamna Mangor in 1837, cu denumirea de „Frikadelle”, apoi aceeasi reteta, sufera mici modificari, aparand sub alte denumiri ca: „Frikadeller”; „Frikadellen”, functie de regiunile din regatul danez.
Este inca un mare mister – de ce ei i-au dat aceasta denumire chiftelelor… de „frikadelle /r / n ” -, dar o teorie sustine ca denumirea ar proveni de la cuvantul „tocana” din limba franceza- curios, nu ?!

Si inca nu v-am povestit tot…reteta ” Frikadeller ” este trecuta in manuscrisul original al preparatelor din bucataria daneza- Frøken Jensen Kogebog- unul din cele mai bine pazite secrete din Danemarca…si iata de ce…

Desi cartea este considerata ca un secret national, bine pazit, pot sa va dezvalui ca locatia este, de fapt, in centrul orasului Copenhaga, in subsolului frumosului Castel Rosenborg. El este dotata cu cea mai avansata tehnologie anti-furt pentru a se asigura, ca cele mai mari comori din Danemarca, sunt pastrate in siguranta.
Nu intamplator, langa aceasta carte se gasesc de asemenea si alte seifuri, cu multe alte comori pretioase nationale, cum ar fi bijuteriile coroanei familiei regale daneze.
Acestea, ca si cartea de care am amintit, sunt expuse in spatele unor ecrane, cu geam antiglont gros, ce le confera protectie. Sute de senzori sunt “ mereu atenti “ la cel mai mic semn de “ necazuri “ si la cea mai mica “ adiere de risc “; locul este ultra-securizat de eventualii infractori, se inchide intr-o clipita si se izoleaza mai strict decat Fort Knox – cu usi de otel de 8 inch grosime.

Castelul Rosenborg a fost construit in stil renascentist olandez in 1606 si a fost folosit ca resedinta de vara de catre regele Christian IV, precum si alti regi danezi.
Astazi, castelul functioneaza ca muzeu, cu multe artefacte istorice interesante, inclusiv coroana originala de la incoronarea regelui Christian al IV-lea in 1596.

Puteti afla mai multe despre Castelul Rosenborg muzeu aici

Pana la urma…sunt tot niste chiftele…

Ingrediente:

-4 rosii
-2 cepe
-1 kg carne tocata porc sau amestec
-50 g fulgi de ovaz
-1/2 cana lapte
-1/2 cana apa
-2 linguri sos Worcestershire
-2 linguri otet din vin rosu
-2 lingurite rase cu sare
-1/4 lingurita piper
-4- 6 catei de usturoi, zdrobiti
-2- 4 linguri pasta de tomate
-1 lingurita zahar
-1 legatura patrunjel verde, tocat marunt
-ulei

Preparare:

Puneti la rumenit in ulei incins, rosiile curatate de coaja si taiate cubulete, impreuna cu ceapa tocata grosier, pana cand aceasta devine moale. Lasati la racit.
Separat, intr-un bol, amestecati carnea tocata cu fulgii de ovaz si ½ din compozitia cu ceapa racorita.
Inglobati apoi laptele, sosul Worcestershire, otetul, condimentati cu sare, piper, usturoi, patrunjel si omogenizati. Framantati bine si dati la rece pentru cel putin 60 min pentru a putea modela mai usor compozitia si a fi mai pufoasa. Framantati putin.
Incingeti cuptorul.
Formati chiftele de marime mijlocie si asezati-le intr-un vas termorezistent nu prea inalt.
Stropiti cu ulei. Diluati pasta de tomate cu apa, condimentati, dupa gust si dizolvati in ea, zaharul. Turnati peste chiftele.
Dati la cuptorul incins, pentru aproximativ 1 ora, la foc potrivit sau pana ce chiftelele sunt facute, frumos rumenite si sosul putin scazut.

Serviti cat sunt calde, portionand in farfurie chiftele, cate 1 lingura din compozitia ramasa de ceapa cu rosii, turnand deasupra putin sos si presarand patrunjel verde, tocat marunt

 

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments