Pentru cine doreste o parere despre educatia scolara din scolile daneze poate dupa acest articol va vedea si o alta fata a asa spusei “civilizatii”.Pentru cei care considera ca invatamintul danez este unul de top , acet articol este 100% scos din realitatea si din experienta personala dincolo de asa numitele “spalari pe creier” si care face parte din viata mea zi de zi. Asadar am sa expun parerea mea bazata pe experienta fiicei mele si pe cuvintele fiicei mele cu privire la scoala si sitemul danez de invatamint la nivelul scolilor generale. Nu discut despre facultati sau cursuri postuniversitare ci strict clasele 5-8.

Asa ca hotarasc eu, marele rahat in ploaie, ca fiicei mele ii va fi mai bine in Danemarca la scoala . Zis si facut. Am adus-o si am inscris-o in sistemul danez de educatie.

Inceputul a fost interesant, dind vina la inceput pe adaptare, limba si alte bazaconii , am considerat ca cu rabdare voi vedea diferenta. Lektorul m-a sfatuit sa o introduc la o scoala privata sa nu stea la o scoala publica? De ce? Pentru ca el ca si lector, are de aface cu tot felul de specimene care vin la facultate si care sint vai de mama lor. Un sfat pertinent de la o persoana pe care o respect chiar daca avem diferente de “clasa”. Dar nu asta e problema. Problema e cind vorbesc cu multi parinti romani cu copii in sistemul danez si care isi lauda copii ca vezi tu doamne draga ce destept e fii-miu sau fii-mea. Ca e primul din clasa si ca scoala daneza e superioara celei romanesti. E pe dracu’. Unde este primul sau printre primii din clasa cind nu exista evaluari la nivel colectiv pentru a vedea cum sint si ceilalti. Nu exista note si nici nu alt mod de separatie intre un prost si un destept sau intre unul care stie si altul care nu stie?

Nu exista nici o scara a valorilor prin care fiecare elev sa fie arondat unei trepte a acestei scari? Cind profesorii, cei pe care fiica-mea i-a avut in doua scoli diferite, nu pot trece dincolo de sistemul scolar impus de la centru in care elevul trebuie lasat sa faca ce vrea si cum vrea, sa nu-l fortezi, sa nu-l evaluezi etc.

Realitatea mea cu privire la scoala daneza este acum alta si dincolo de civilizatie sau democratie este o realitate care m-a lovit cu leuca in cap. Poate ca daca as fi indiferent sau m-ar interesa doar banii , ar trebui sa nu dau importanta si sa ma urc in caruta celor care spun ca copii lor sint destepti. Da. Asa ar fi trebuit sa spun ca sa nu imi asum greselile facute si sa ma mint singur , sa ii mai mint si pe alti cum ca invatamintul danez este foarte bun. E pe dracu. E un cal mort care scoate pe banda rulanta dobitoci , fara nici un fel de cunostinte temeinice si pentru care tot ce zboara se maninca. Este un sistem de invatamint in care elevul de mic, adica micul animal fara ratiune, face ce vrea iar profesorul este spalat pe creier sau sistemul nu ii da voie sa invete animalutul sa treaca la stadiul de homo-inteligentus si-l tine la nivelul de leguma proasta.

Se spune ca multi copii se nasc campioni, dar foarte multi mor sperante fiindca nu au posibilitatea de a iesi din rahat. Este normal mai ales cind esti de o prostie crasa si mai vine si un profesor care iti spune cit esti de destept fiindca prost nu are voie sa-ti spuna ca esti. Nu te poate forta sa inveti sau poate nici nu stiu cum sa te faca sa inveti.

Am vorbit cu fiica-mea de multe ori ce fac ei la scoala. Si poate fiindca avem o relatie mai interesanta e foarte sincera si nu o data mi-a spus ca diferenta este de la cer la pamint. Din cauza asta eu o cred pe fiica-mea su nu am sa-l cred pe cel care sustine ca scoala daneza este buna. Ea, un copil de 12-13 ani, are capacitatea de a face diferenta mai bine decit noi, astia care stam pe margine. Si ce mi-a spus ea:

– Daca ar fi sa aleg din punct de vedere al meu personal, spune ea, as alege Danemarca fiindca de 3 ani nu am facut nimic altceva decit sa stam si sa asteptam sa mergem acasa de la ore. Nu am invatat nimic nou. La scoala ne jucam pe computer, discutam, iar profesorii nu pot sa faca nimic. Imi dau seama acum ca timp de trei ani am ramas doar cu ceea ce am invatat in Romania, iar in ultimii 3 ani de scoala nu am invatat nimic in plus, ci din contra, am uitat si ceea ce am facut. Daca ar fi sa aleg acum as alege scoala romaneasca fiindca acolo macar te obliga intr-un fel fiindca aici nu te obliga nimeni sa faci nimic. Am vorbit si cu alti copii , am o prietena din Grecia si care are la fel aceeasi problema. Aici nu se invata nimic.

Deci stind si lasind pe cel aflat in situatie sa spuna care este diferenta, eu tind sa o cred pe fiica-mea. Nu pe parintii ai caror copii sin “cei mai buni” nu presa din Romania care imi spune despre sistemul de invatamint occidental, ci pe fiica-mea. Ea , cea care are capacitatea de a observa direct diferentele. Diferentele prin care scoala se prinde de ea ca si apa pe rata.

Asadar , stati si ginditi si singuri . Toata lumea este de acord ca un roman este mai informat dupa ce iese din scoala, vede lucrurile si altfel decit sistemul occidental si asta datorita poate, “invatamintului prost” pe care l-a trecut. Este adevarat ca fara sa-l fortezi pe copil sa faca anumite lucruri acela se va tavalii pe jos si va face cum va dori neexistind nici o masura de a indrepta copacul care creste strimb datorita unui sistem in care este ilegal sa-l fortezi pe copil sa invete sau sa-l motivezi asezindu-l pe scara valorica la care se afla diferentiind inteligenta de prostie, educatia de needucatie. Asa cum unii se diferentiaza in primii 7 ani pina la scoala dupa vechea vorba romaneasca, “cei 7 ani de acasa”. Unii au, altii nu au. De aceea unii se tavalesc prin magazine si urla ca din gura de sarpe, iar altii inteleg numai cind te uiti urit la ei. Diferentierea educatiei prin care separam animalele cu doua picioare de cei care incerca sa isi formeze un caracter prin inteligenta.

De aceea consider ca din acest punct de vedere Scoala romaneasca este net superioara celei occidentale iar celor care spun altceva le-as sugera sa stea de vorba cu fiica-mea. Ea este dintr-un anumit punct de vedere mai in masura sa spuna despre diferente decit orice ministru sau gornist din presa, parinte sau copii interesati de a nu face nimic.

Articol preluat de pe blogul lui  Antonio, de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments