http://teatrale.nobody.ro/wp-content/uploads/the-snow-queen.jpgCând mi-am rugat cititorii de prin țări străine să-mi scrie scrisori despre locurile pe care le-au ales să le fie casă, mulți mi-au promis ca o vor face. Știu că timpul nu-i de partea nimănui, știu că o scrisoare nu-i o prioritate pentru nimeni, dar tare mă bucur când cineva își amintește de promisiune. Irina mi-a scris una dintre cele mai frumoase scrisori despre zăpadă, oameni calmi, sandwich-uri ornate și copii care dorm afară, în frig. Vă invit s-o citiți și vă doresc să ajungeți în Danemarca să vedeți cu ochii voștri așa cum îmi doresc și eu s-o fac:

Dintotdeauna povestea mea preferată a fost “Crăiasa Zăpezii”. Sigur, mi-au plăcut multe din poveștile lui H. C. Andersen, mai ales “Prințesa și Bobul de Mazăre”. Nu mi-au plăcut poveștile triste niciodată. Nici ale lui, nici ale altora. Cu Crăiasa Zăpezii mă indentificam intrucâtva. La facultate am ales drept curs opțional daneza.  Din păcate nu m-am ales cu multă știință de limbă,  nu mi-a plăcut cum preda profesorul sau, mai degrabă, nu preda ci discuta altele.  În fine. A trecut. Pe la un moment dat auzisem o poveste cum că bunicul meu, pe care nu l-am cunoscut niciodată, a vrut să emigreze in Danemarca, dar s-a răzgîndit în ultimul moment, a coborât din mers cum s-ar spune, doar pentru că mama lui începuse să plângă la despărțire.  Au fost semne sau pure întâmplari? Nu știu nici azi, după 12 ani de stat aici. Știu însă ca nu eu am cautat Danemarca, ci ea pe mine.  Acum pot citi Snedronningen – Crăiasa Zapezii în original – și îl înțeleg mai bine pe Andersen. Înțeleg de unde și-a căpătat inspirația. E atâta liniște , verde, albastru, clar, curat între cer,  pământ și apă, că nu ai cum să te împotrivești simțurilor. Și atunci le așterni pe hârtie. Știu, pentru că mi s-a întâmplat și mie. Mă întreb uneori: dacă n-aș fi stat aici,  aș fi început să creez bijuterii? Să scriu povești copiilor, sau poezii,  să prind-sau să-mi dezvolt- gustul asta creativ?

Cititi  restul articolului aici : http://www.tomatacuscufita.com/2013/02/18/despre-craiasa-zapezii-direct-din-danemarca/

Comentati folosind contul Facebook

comments