Cea mai mare bancă din Danemarca – Danske Bank A/S – a anunţat că se va retrage din statele baltice şi din Rusia, după ce Estonia a ordonat închiderea sucursalei sale aflată în centrul scandalului de spălare de bani, transmite Reuters.

Anul trecut, directorul general al Danske Bank, Thomas Borgen, a demisionat după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari). Rezultatele investigaţiei realizate de un cabinet de avocatură extern indică posibilitatea ca angajaţii subsidiarei estoniene a Danske Bank să fi complotat cu clienţii, realizând tranzacţii ilegale. Investigaţia a vizat 15.000 de clienţi, care au făcut în total 9,5 milioane de plăţi prin subsidiara estoniană a Danske Bank, în perioada 2007 – 2015.

În prezent, Danske este investigată în Danemarca, Estonia, Marea Britanie şi SUA pentru spălare de bani prin intermediul sucursale sale estoniene.

Marţi, Autoritatea de Reglementare din Estonia a luat o decizie neaşteptată, solicitând Danske să-şi închidă subsidiara locală şi să restituie în termen de opt luni depozitele clienţilor.

În urma deciziei autorităţilor de la Tallinn, banca daneză a decis închiderea subsidiarelor sale din Estonia, Letonia, Lituania şi Rusia. În aceste state, Danske a obţinut venituri de 657 de milioane de coroane daneze (100 de milioane de dolari), conform raportului său anual pe 2018.

De asemenea, Comisia Europeană a cerut Autorităţii Bancare Europene (EBA) să investigheze ce nu a funcţionat în supervizarea subsidiarei estoniene a Danske Bank A/S.

În ultimele luni, acţiunile Danske Bank au scăzut semnificativ, investitorii fiind îngrijoraţi că banca ar fi putut încălca sancţiunile SUA, ceea ce ar putea duce la amenzi de miliarde de dolari.

Politicienii danezi au adoptat o nouă lege împotriva spălării banilor, care include creşterea amenzilor de opt ori, fiind una dintre cele mai dure din Europa. Danemarca este una dintre cel mai puţin corupte ţări din lume, iar implicarea Danske Bank într-un scandal de spălare de bani a şocat opinia publică.

AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments