http://queerty-prodweb.s3.amazonaws.com/wp/docs/2012/08/helle_thorningschmidt__world_economic_forum_annual_meeting_2012.jpgDanemarca va retrage aproape jumătate din cei 650 de militari mobilizaţi în Afganistan în august, cu un an înainte de termen, a anunţat marţi şeful Guvernului danez, Helle Thorning-Schmidt, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Evaluarea Apărării daneze şi britanice arată că nu va mai fi nevoie să trimitem o nouă unitate atunci când regimentul de infanterie va reveni acasă, în luna august a acestui an. Prin urmare, singura noastră unitate de luptă în Afganistan va fi cea de blindate, care va rămâne”, a declarat premierul într-o conferinţă de presă.

Ca urmare a acestei decizii, efectivele daneze se vor reduce de la 650 la 300 de militari.

În principiu, o unitate de infanterie ar trebui să asigure înlocuirea în august, în provincia Helmand (sud-vestul Afganistanului).

Copenhaga nu a stabilit calendarul definitiv al retragerii din Afganistan, dar apreciază că se va încheia până la sfârşitul lui 2014.

„Eu sunt mândru de efortul pe care militarii danezi l-au depus, începând din 2002, în Afganistan”, a subliniat Thorning-Schmidt.

Presa din Danemarca scria marţi că toate trupele daneze se vor retrage la vară.

Potrivit cotidianului Berlingske, hotărârea a fost luată după ce Marea Britanie a decis să închidă baza Price, unde sunt staţionaţi danezii.

„Armata afgană se simte pregătită să preia responsabilitatea securităţii în regiunea Gereshk. Marea Britanie închide, prin urmare, cea mai mare bază a sa din regiune”, a scris cotidianul.

El preciza că Danemarca s-a oferit să-şi transfere militarii în altă bază, dar forţele armate britanice şi americane au apreciat că nu era necesar.

Patruzeci şi trei de militari danezi şi-au pierdut viaţa în Afganistan.

Articol preluat de pe http://www.romanialibera.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments