Un cioban palestinian își paștele oile în apropierea coloniei israeliene Har Homa din CisiordaniaGuvernul danez intenţionează să introducă în următoarele două săptămâni reguli speciale de marcare a produselor din Israel şi a celor din coloniile evreieşti din Cisiordania.

Discuţii în vederea marcării mărfurilor din coloniile evreieşti au loc în Danemarca de la începutul lui mai, însă până de curând acestea rămâneau la stadiul de intenţii. Autorităţile israeliene şi-au exprimat în nenumărate rânduri speranţa că aceste planuri nu vor fi transpuse în viaţă.

Decizia corespunde tendinţei care se face remarcată în ultimul timp în Danemarca şi UE de luptă împotriva coloniilor evreieşti. Încă la data de 15 mai miniştrii de externe ai ţărilor din UE şi-au exprimat “profunda îngrijorare” în legătură cu ceea ce ei au numit “extremismul coloniştilor” şi au condamnat “violenţa şi provocările la adresa populaţiei palestiniene paşnice”.

La rândul său, explicând motivele implementării noului mod de marcare a mărfurilor din Israel, ministrul danez al afacerilor externe Villy Soevndal a declarat că aceste colonii ilegale “subminează aspiraţia (comunităţii internaţionale) spre adoptarea deciziei privind înfiinţarea a două state şi, în acest fel, constituie o mare piedică în calea păcii din Orientul Mijlociu”.

Danemarca este a doua ţară din Europa care a decis să implementeze un marcaj special pentru mărfurile produse în coloniile evreieşti din teritoriile palestiniene. În 2009, o măsură identică a fost luată de Marea Britanie.

Palestinienii au salutat decizia autorităţilor daneze, în timp ce ambasada Israelului în Danemarca şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu aceste acţiuni.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments