Danemarca a început miercuri consultări cu partenerii săi europeni în vederea unor eventuale sancţiuni împotriva Teheranului, pe care îl acuză că a pus la cale o operaţiune pe sol danez împotriva unor opozanţi iranieni, ca represalii la un recent atentat produs în timpul unei parade militare în Iran, transmite AFP.

‘Îi vom contacta pe aliaţii noştri europeni pentru a putea iniţia o acţiune comună’, a explicat premierul danez Lars Lokke Rasmussen, în marja unei reuniuni la Oslo a Consiliului Nordic.

Premierul danez s-a întâlnit la Oslo şi cu premierul britanic Theresa May, care şi-a exprimat ‘sprijinul’ pentru Copenhaga în acest caz.

Ministrul de externe danez, Anders Samuelsen, urma să înceapă miercuri contacte cu omologii săi europeni pentru a discuta despre posibile sancţiuni, probabil economice, împotriva Iranului, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică.

‘Dorim să menţinem acordul în domeniul nuclear’, a precizat totuşi Lokke Rasmussen, subliniind că Teheranul ar trebui să înţeleagă că nu este vorba despre un ‘cec în alb’ pentru acoperirea ‘tipului de activităţi la care am fost martori’.

Conform serviciilor de informaţii daneze, cel puţin un individ având legături cu serviciile de informaţii iraniene, arestat la 21 octombrie, plănuia un atentat împotriva a trei presupuşi membri ai Mişcării arabe pentru eliberarea Ahvaz, rezidenţi în Danemarca, ce fac ei înşişi obiectul unei anchete de poliţie în urma atentatului din septembrie de la Ahvaz, în apropierea frontierei cu Irak.

Pe Twitter, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a ‘felicitat’ marţi Danemarca pentru arestarea ‘unui asasin (trimis de) regimul iranian’.

Reuniţi la Oslo, liderii nord-europeni s-au arătat totuşi prudenţi.

‘Urmărim (dosarul) îndeaproape împreună cu prietenii noştri danezi şi, atunci când vom şti mai multe, ne vom pronunţa cu privire la eventuale măsuri’, a reacţionat Stefan Lofven, premierul în exerciţiu al Suediei, ţara în care a fost arestat agentul presupus responsabil de pregătirea atacurilor în Danemarca.

‘Lucrăm la un răspuns concret. Am spus că vom reacţiona’, a declarat şi şefa guvernului norvegian, Erna Solberg.

Uniunea Europeană a ‘deplâns’ miercuri proiectul de atentat dejucat de Danemarca, dar a ţinut să separe acest caz de sprijinul său pentru acordul cu Teheran în domeniul nuclear.

‘Este vorba despre un incident important. Deplângem orice ameninţare împotriva securităţii Uniunii Europene şi tratăm cu seriozitate acest caz’, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

‘Trebuie înţelese două lucruri. Tratatul împiedică Iranul să dezvolte arme nucleare şi acest acord funcţionează. Celelalte subiecte de îngrijorare sunt examinate, dar în afara tratatului’, a explicat ea.

UE are în vigoare sancţiuni împotriva Iranului pentru încălcări ale drepturilor omului şi acţiuni teroriste.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, sprijinul UE pentru acordul nuclear priveşte ‘securitatea noastră’, ‘de aceea sprijinul nostru continuă atât timp cât Iranul îşi respectă angajamentele’.

SUA s-au retras din acest acord şi au reimpus sancţiuni Iranului.

 

AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments