Danemarca a făcut joi creşa obligatorie pentru toţi copiii de peste un an care trăiesc în cartierele sensibile, lucru care nu este valabil şi pentru ceilalţi copii, în caz contrar părinţii riscând să rămână fără alocaţia familială, relatează AFP.

„Când unii dintre aceşti copii încep şcoala, ei riscă în prezent până la doi ani de întârziere”, a spus ministrul afacerilor sociale, Mai Mercado, citat de agenţia locală de presă Ritzau.

În Danemarca, şcoala este obligatorie pentru toţi copiii începând de la şase ani.

Această reformă, rezultată dintr-un acord între guvernul de centru-dreapta, dreapta anti-imigraţie şi social-democraţii, „nu va aduce decât lucruri bune: „ne oferă un cadru de învăţare, încurajează dezvoltarea limbii şi îi ajută să fie pregătiţi pentru şcoală”, a adăugat ea.

43 de cartiere sunt vizate de noua legislaţia care va intra în vigoare la 1 iulie 2019 şi care a atras numeroase critici.

„Este obscen să discriminezi persoanele care trăiesc în Danemarca pe baza locului lor de rezidenţă şi dacă trăiesc sau nu într-un aşa-numit ghetou”, a declarat pentru Ritzau preşedintele Consiliului pentru persoanele vulnerabile, Jann Sjursen.

La începutul anului, premierul liberal Lars Lokke Rasmussen a anunţat obiectivul de a nu mai exista niciun ghetou până în 2030.

„O proporţie prea mare” de imigranţi care trăiesc în Danemarca „sunt concentraţi într-un număr mic de cartiere” şi se comportă „diferite de danezul mediu”, a spus el.

AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments