Un oraș în care bicicliștilor li se creează permenant condiții de pedalat în siguranță și cît mai fluent este un oraș care vede în viitor. Prezentul Pămîntului înseamnă poluare, dominarea oamenilor de către automobile, autoflagelare. Copenhaga ne dă exemple de bune practici zilnic.

Discuția din prezent în guvernul danez este despre taxa care să fie percepută automobiliștilor în afara orelor de vîrf. Taxe pentru cei care tranzitează centrul în mașini există în Londra și în alte orașe ale lumii. Copenhaga merge mai departe, pentru a crea o viață și mai bună locuitorilor săi.

Copenhagenize are o întreagă argumentație despre ce înseamnă ora de vîrf pentru diverse partide și cum se va traduce acest lucru în taxe pentru șoferi. Atenția ne este însă atrasă de un studiu recent al municipalității, din care aflăm ce i-ar face mai fericiți pe locuitorii capitalei Danemarcei:

  • 50% vor transport în comun mai bun
  • 38% vor piste pentru bicicliști mai bune
  • 26% vor mai multe zone verzi și parcuri
  • 13% vor parcări mai bune (pe locul 17 în topul dorințelor)

În același studiu că cele mai bune variante în locul condusului mașinii de unul singur sunt împărțirea unei mașini (car pool) și bicicleta.

Se mai poartă discuții pentru construirea unei noi centuri pentru automobiliști, care ar aduce serioase economii la bugetul local.

Citiți articolul bine documentat de la Copenhagenize, cînd aveți timp.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments