Canale cu adevarat cochete

Copenhaga are pentru mine un aer de Amsterdam reloaded, insa intr-o varianta mult mai eleganta, classy, regala! Stiu, fac ce fac si tot la Amsterdam ajung :) Da, Copenhaga e, pe alocuri, un soi de Amsterdam plin de stil, cu un aspect si spirit mult mai elitist.

Asemanarea e evidenta la  plimbarea pe canale, “plagiate” de regele danez Christian al IV-lea cu muncitori olandezi, care au construit realmente de la zero multe dintre canale. Cladirile de caramida isi pastreaza farmecul propriu, castigand batalia cu zgarie-norii sau modernismele fade. Aerul Copenhagai este unul atemporal, dar nu invechit, ci iti prilejuieste o evadare din imaginea blocurilor de sticla si fier care ne guverneaza vietile in restul Europei.

 

 

Eleganta canalelor

 

Cand parasesti canalele insa intalnesti Copenhaga regala, autentica, orasul cu monarhia sa de 1000 de ani, cea mai veche din Europa. Ea freamata, se simte, se traieste cu eleganta, stil, dar si non-conformism, deschidere, spirit liber. O combinatie pe care rar o intalnesti, intre traditie si simtul prezentului. Castelul Rosenborg cu tezaurul coroanei daneze iti da un scurt repaos in drumul catre numeroasele palate si castele din Slotsholmen (Castle Islet).

Copenhaga regala noaptea

Si pentru a ne dovedi ca, da, se poate coabita :) , Palatul Christiansborg gazduieste in acelasi loc Parlamentul danez, Biroul Primului Ministru, Curtea Suprema si apartamentul oficial al reginei. Democratic, nu?

Christiansborg Palace

Amaliemborg Palace este insa o bijuterie remarcabila arhitectonica, alaturi de The Marble Church si domul sau.

Amalienborg Palace si Marble Church

 

O plimbare prin cheiul din Nyhavn sau un pranz extraordinar de rafinat si sanatos la terasele din aceasta zona, o plimbare plina de farmec pe canale, ce-ti poti dori mai mult pentru o dupa-amiaza perfecta?

Fermecatorul Nyhavn

 

In Copenhaga modernismul, eleganta si stilul se impletesc cu parcuri, verdeata care te invaluie, evitarea cladirilor inalte care sa strice echilibrul si farmecul unei zone. Mai are rost sa amintesc de sutele de biciclisti sau joggeri, de miile de ambarcatiuni, de cursele pe segway prin oras, de fericirea celor intalniti in plimbarile pe canale? Te poti doar bucura de ele, pentru prea putin timp… Natura si sport, in toata splendoarea lor.

Alergatori de cursa lunga

Revenind la asemanarea cu Amsterdam, ma veti intreba unde este Red Light District-ul acestui oras. Ei, Copenhaga are ceva chiar mai liber(tin): Freetown Christiania.  Infiintata intr-o zona cu baraci militare, Christiania este aproape mitica, legendele urbane spun vrute si nevrute despre zona celor care s-au autodeclarat liberi, inclusiv de taxe, despre zona in care comertul cu substante interzise a fost tolerat pana in 2004, zona care are chiar si o lege proprie din 1989, dar si negocieri continue pentru reglementarea mai drastica. O zona fara masini, un show de graffiti, Christiania ramane un brand pentru stilul danez liber(tarian). Mai multe detalii controversate si imagini aici

Intorcandu-ne la Copenhaga milenara, m-au impresionat legendele grupurilor statuare intalnite in Copenhaga. Cel mai mult The Gefion Fountain, infatisand-o pe zeita nordica Ghefjun, care si-a transformat fiii in boi, pentru a ara cat mai mult teritoriu intr-o zi, fiindu-i promis acel pamant de catre regele suedez Gylfi. Pamantul arat de zeita gazduieste azi insula Zealand si Copenhaga.

Fantana Gefion

Tot in Copenhaga te mai asteapta vestita Mica sirena, Opera cea mult aducatoare de discordie locala (realizata de un celebru miliardar in stil total… atipic pentru Copenhaga, care l-a adus la certuri chiar si cu arhitectul), inevitabilul parc de distractii Tivoli, Primaria extrem de cocheta sau peste 50 de muzee.

Pentru toate acestea si multe altele, iubesc Copenhaga!

Imaginile din galeria de mai jos vorbesc de la sine…

Articol preluat de pe RoxanaIlie.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments