http://www.pedersenandpartners.com/sites/default/files/public/offices/Bucharest.iStock_000003871594Small.jpgCostul chiriilor percepute pentru spaţiile de birouri din Bucureşti a crescut uşor pe parcursul anului trecut până la 339 euro/mp/an, plasând România pe locul 42 dintr-un total de 63 de ţări incluse într-un top al celor mai scumpe zone de birouri din lume, realizat de Cushman & Wakefield.

În ciuda scăderii cererii de spaţii de birouri, care a condus şi la creşterea gradului de neocupare a spaţiilor din birouri din Bucureşti până la circa 14,5%, nivelul chiriilor a crescut la 18-20 euro/mp/lună în zonele centrale şi la 10-12 euro/mp/lună în zonele secundare, conform consultanţilor Cuhman & Wakefield.
Chiar dacă, comparativ cu 2012, România a căzut de pe poziţia 39 până la locul 42 în topul Cushman, nivelul chiriilor a ajuns să fie identic cu cel din Cehia şi aproape de cel înregistrat în Ungaria. Mai mult, costul chiriilor din Bucureşti îl depăşeşte pe cel din ţări precum Austria, Danemarca sau Portugalia.

„Sectorul de birouri din România a suferit reduceri masive în 2012 pe fondul incertitudinilor economice din întreaga regiune europeană, cu numeroşi ocupanţi care încearcă să îşi reducă costurile operaţionale, având o consecinţă directă în scăderea cererilor de spaţii de birouri. În orice caz, în ciuda acestor condiţii, chiriile spaţiilor de top din Bucureşti au reuşit să crească pe parcursul anului, creştere bazată pe o lipsă a spaţiilor de birouri de calitate şi în acelaşi timp, cu puţine dezvoltări noi livrate în piaţa de birouri“, explică situaţia consultanţii companiei.

Anul trecut a fost livrat un stoc de circa 100.000 mp închiriabili de birouri ceea ce înseamnă o creştere de aproximativ 5,5% faţă de începutul anului. Cea mai mare parte a noului stoc livrat în 2012 a fost în partea de nord a Bucureştiului – Barbu Văcărescu, Dimitrie Pompeiu şi Pipera.

Cele mai scumpe zone din lume

Londra, West End este cea mai scumpă piaţă în sectorul de birouri încă odată recâştigând coroana ce revenise Hong Kong-ului în Districtul Central de Birouri (CBD) după patru ani. Stocul redus de birouri de calitate din Londra a condus la o creştere a chiriilor cu peste 2%.

Hong Kong (CBD) scade pe locul doi, în timp ce zona Sul din Rio de Janeiro creşte de pe locul opt de anul trecut şi ajunge în topul celor mai scumpe oraşe în sectorul birourilor din întreaga lume ca rezultat a unei creşteri de 43% a chiriilor faţă de anul 2011.

La nivel global, în 2012, în locatiile de top chiriile au crescut cu 3%. Aceasta s-a datorat în mare măsură nivelului de dezvoltare din America de Sud, în particular în Brazilia şi Columbia.

http://www.capital.ro/fileadmin/poze/2010/top_cushman.bmp

Articol preluat de pe http://www.capital.ro/index.html

 

Comentati folosind contul Facebook

comments