Chiar si in cel mai prietenos oras de pe pamant cu biciclistii, exista probleme destul de serioase pentru utilizatorii bicicletei.

Citind cateva articole din presa online Daneza si de pe un reputat blog dedicat promovarii ciclismului urban, am aflat ca politia este aparent intr-un mic razboi cu biciclistii.

In Copenhaga, Politia are drept de veto cand vine vorba de infrastructura.  Consiliul local nu poate face nimic daca politia nu este de acord.

De exemplu, ultimele proiecte menite sa ajute si mai mult folosirea bicicletei au fost respinse prin veto de catre politie, din motive subiective si lipsite de studii si argumente.

Acestea au fost propunerile consiliului:

  • reducerea vitezei masinilor la 40km/h
  • posibilitatea ca biciclistii sa vireze la dreapta cand semaforul este pe rosu
  • posibilitatea ca biciclistii sa mearga pe contrasens pe strazile unde sunt parcate masini pe ambele parti.

Activistii danezi considera ca unii capi ai politiei, sustin indirect cultura masinilor, oricat de ciudat ar suna asta pentru Copenhaga.

Scandalul a luat amploare cand seful politiei rutiere din Copenhaga, Mogens Knudsen,  a declarat ca “biciclistii sunt cucii traficului”.

Sustinatorii biciclistilor spun ca “Atunci cand vine vorba de prioritizarea traficului in Copenhaga, politia pune mobilitatea masinilor inaintea sigurantei biciclistilor” ceea ce e o problema pentru un oras cu atatia biciclisti.

De asemenea se pare ca o parte a presei este vadit ostila biciclistilor. Nu ma feresc sa o spun ca sunt mari sanse sa fie vorba si de puternicul lobby al industriei auto.

De ce am scris asta si ce legatura are cu Romania?

1. sa intelegem ca nimic nu se naste peste noapte. Ca atare sa nu ne desumflam la primul semn de rezistenta din partea autoritatilor. E nevoie de hotarare dar si de rabdare.
2. sa mai reducem din exasperantele expresii “ca la noi la nimeni” sau “tipic romanesc.” Danezii lucreaza de 40 de ani la infrastructura si la cultura ciclista urbana. Sigur, ei au fost nevoiti sa inventeze si sa testeze. Noi avem sansa sa luam multe lucruri de-a gata, deci nu trebuie sa muncim tot 40 de ani.

Aceasta informatie, nu trebuie insa servita ca o scuza, ci ca un argument ca si la noi se poate, nefiind noi mai cu bube in cap ca altii.

Articol preluat de pe BikeTime.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments