Berlingske Tidende, 2 aprilie 2013 – Presseurop“Profesorii trebuie să accepte dreptul conducerii unei şcoli de a decide modul de lucru. Aşa cum se întâmplă la toate locurile de muncă”, scrie cotidianul conservator Berlingske, comentând conflictul dintre cei aproximativ 69 000 de profesori şi statul danez. Pe 2 aprilie, elevii au găsit închise porţile şcolilor din cauza acestui impas.

În centrul conflictului stă problema timpului de pregătire a unui curs, iar fostul contract colectiv de muncă trebuie negociat. Conform fostului contract colectiv, care tocmai a expirat, un profesor predă cel mult 25 de ore de curs săptămânal, iar o parte suplimentară a timpului este acordată pregătirii.

Dar, potrivit statului şi autorităţilor locale, directorii şcolilor trebuie să poată dispune într-un mod mai liber de profesorii angajaţi, adică le pot cere să asigure mai multe ore de curs.

Conform publicaţiei Politiken, cel mai important este ca, în acest conflict, să nu se distrugă situaţia bună a şcolii daneze:

Foarte frecvent, atunci când criticăm sistemul danez de învăţământ, uităm în ce măsură acesta funcţionează bine. Uităm că elevilor danezi le place cu adevărat să meargă la şcoală, spre deosebire de copiii din multe alte ţări. Uităm că şcoala daneză creează copii cu spirit inovativ, care gândesc independent. Uităm că profesorii motivaţi şi devotaţi sunt cei care fac şcoala să funcţioneze.

În schimb, cotidianul liberal Jyllands-Posten reaminteşte că 18% dintre elevi părăsesc sistemul de învăţământ după şcoala generală (la vârsta de 16 ani, chiar înainte de a merge la liceu) fără a reuşi să treacă de examenele finale de limbă daneză şi matematică. Concluzia:

A venit timpul ca profesorii să se trezească şi să observe drama intelectuală la care au contribuit.

Berlingske Tidende, 2 aprilie 2013 – Presseurop

Articol preluat de pe  http://www.presseurop.eu/ro

Comentati folosind contul Facebook

comments