Imi amintesc coada la care am stat in noiembrie 2014, la ambasada din Copenhaga, dupa un drum de 250 de kilometri, la un loc cu mii de romani veniti din Danemarca si din sudul Suediei. Cum am inghetat mai bine de trei ore si cum ne-au salvat voluntarii, cred ca cei mai multi erau studenti, care imparteau pahare cu ceai cald. Toate discutiile si glumele cu oameni pe care ii intalneam prima oara, romanul care locuia la cativa pasi de ambasada si care s-a dus pana acasa ca sa aduca o sticla de whiskey (nu de alta, dar discutiile erau prea interesante).

Ce aveam noi in comun atunci? Doua lucruri: clantanitul din dinti si faptul ca NE PASA de tara noastra. Era vizibil sentimentul de revolta ca trebuie sa fim umiliti in ultimul hal de autoritatile romane ca sa ne putem exprima dreptul la vot, dar in acelasi timp era in aer o hotarare dura de a rezista oricat este nevoie ca sa putem vota. Apoi, emotiile pe drumul spre casa, cand s-au anuntat rezultatele de la exit-poll-uri si incercam sa prindem televiziunile romanesti de stiri prin streaming pe telefoane, din masina.

Atunci ne-am strigat revolta si am cerut respect. Au reusit sa voteze doar 370.000 de romani din strainatate, desi suntem, poate, de 10 ori mai multi. Ca sa nu ne mai poata pune piedica pe viitor am cerut, printre altele, vot prin corespondenta. Romanii din tara ne-au sustinut si au iesit in strada. Mai stiti ce a fost la Cluj, inainte de turul doi? (This is Cluj – https://www.youtube.com/watch?v=2CArurJnZ6k) Mi se face pielea „de gaina” si acum cand vad imaginile.

Intre timp am primit vot prin corespondenta. Guvernul asta, asa cum este el, s-a chinuit si a produs un mecanism prin care noi sa stam acasa, la caldurica, si sa votam civilizat. A facut brosuri de informare, filmulete pe YouTube, pagini web. Nu sunt perfecte si inca se mai vad stangacii destule. Da, nu stim cum va functiona votul in plic, daca e gandit bine pana la capat sau nu.

DAR… exista un mare „dar”. Noi, diaspora, nu ne-am facut partea noastra de treaba. Astazi nu imi vine sa cred cand vad ca in registrul electoral pentru Suedia s-au inscris „fabulosul” numar de 28 (douazecisiopt) de persoane. Din Danemarca, 89, din Norvegia 18 (sursa:http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21229105-circa-6-000-ro…). Cifrele sunt jalnice peste tot, in toata diaspora, iar prea mult timp pana se inchid inscrierile nu mai este.

Ce mesaj dam noi, diaspora, politicienilor din Romania? Ca una zicem si alta facem. Cerem vot prin corespondenta si, cand il primim, stai putin sa vedem, ca e prea complicat, ne mai gandim, va sunam noi. Daca se lasa iar cu cozi si cu scandal la vot, sa vezi ce-o sa mai rada mustatile pe la Bucuresti. Noi v-am dat, dar voi n-ati fost in stare sa trimiteti trei hartii prin posta ca sa va inscrieti la vot. Gata, la cosul de gunoi si cu diaspora asta, ca prea v-am bagat in seama si uite cat valorati. Cam asta o sa auda familiile noastre de acasa si tot romanul pe la televiziunile mogulilor.

Asa ca, romani din Suedia, DESTEPTAREA si iata ce e de facut, ca nu e deloc complicat:

1. Descarcati, printati, completati si semnati cererea aceastahttp://www.mae.ro/…/2016_alegeri/cerere_inscriere_vot_in_st…. Se completeaza cu CNP-ul de Romania si cu adresa de Suedia.

2. Luati orice hartie de la Skatteverket pe care se vede numele, adresa si numarul personal SAU permisul de conducere suedez, si faceti o copie. Aceasta hartie atesta rezidenta in Suedia.

3. Luati buletinul de Romania si faceti o copie.

4. Trimiteti cele trei hartii prin posta la adresa ambasadei Romaniei: Rumänska Ambassaden, Östermalmsgatan 36, Box 26043, 10041 Stockholm.

Pentru cei care locuiti in alta tara decat Suedia, doar documentul de la punctul 2 (care atesta resedinta) difera, restul sunt la fel. Lista completa, pe tari, cu documentele care atesta resedinta exista aici:http://www.mae.ro/…/files/file/anu…/2016_alegeri/omae500.pdf. Daca in dreptul tarii voastre apar mai multe documente, e suficient unul singur.

Guvernul nu stie sa explice, dar va explic eu cum e cu domiciliul si resedinta. Cand ai domiciliul in strainatate, inseamna ca scrie in pasaport ca locuiesti in tara respectiva. Daca nu scrie, atunci ai doar resedinta in strainatate. Daca ai domiciliul in strainatate, in loc de documentul de la punctul 2 atasezi o copie dupa pasaport.

Toate informatiile se gasesc, intr-un limbaj ceva mai inecacios din cauza rumegusului, si pe http://www.mae.ro/parlamentare-2016.

Asta e tot. Dupa ce ati parcurs pasii 1-4, distribuiti, inclusiv catre grupurile si grupulete de romani din diaspora pe FB, ca sunt multe si marunte, si pe FB ne place noua sa ne mobilizam ca sa le dam politicienilor peste mustata :).

Mihai Musatoiu, Facebook

Comentati folosind contul Facebook

comments