Patrule armate, senzori electronici, armată şi elicoptere ale pazei de frontieră care zboară din extremul nord în extremul sud. Iar în orașele de graniță, precum Strömstad, care cândva erau un punct de întâlnire pentru amicii din ambele părți și un paradis pentru cumpărăturile de frontieră, parcările supraaglomerate sunt acum pustii, ca o zonă abandonată, însufleţită doar de agenții care poartă cămăși galbene. Pretutindeni: pe pancarde sau la megafoane se avertizează că orice persoană din Norvegia care traversează frontiera suedeză, chiar și cu doar un centimetru, va trebui să facă zece zile de carantină.

O nouă „cortină de fier” s-a abătut asupra Europei, numai că de această dată nu este „de la Marea Baltică până în Balcani, de la Szczecin la Trieste”, cum a spus Winston Churchill în memorabilul său discurs de la Fulton. Nu, granița blindată divide pentru prima dată țări prietene și aproape surori în imaginația colectivă: țările comunității nordice.

Covid-19 a reuşit să le divizeze pentru prima dată în istoria lor. Decizia a fost luată de guverne de diferite culori, ambele conduse însă de femei, premierul conservator norvegian Erna Solberg și social-democratul finlandez Sanna Marin. Politica de a refuza orice lockdown, decisă de executivul slab condus de premierul suedez socialist Stefan Lofven, a produs consecințe înspăimântătoare și, prin urmare, teroarea contagiunii a împins Oslo și Helsinki la măsuri extreme.

Cifrele, indică pentru Le Monde surse norvegiene, spun totul: cu lockdownul și alte restricții grave, Norvegia, cu 4,5 milioane de locuitori, a ieşit din prima fază a coronavirusului cu 252 de morți, sau aproximativ 4,6 la 100.000 de locuitori.

Citiți mai mult pe siteul sursă.

Comentati folosind contul Facebook

comments