Ambasada Romaniei din Helsinki relateaza:

La 23 iulie 2020, Guvernul finlandez a decis reintroducerea controlului la frontierele interne pentru Austria, Slovenia și Elveția. În aceste state, numărul cazurilor de coronavirus a crescut față de evaluarea anterioară. Restricțiile vor intra în vigoare începând de luni, 27 iulie 2020.

Controlul la frontierele interne continuă între Finlanda și Spania, Luxemburg, Portugalia, Polonia, Franța, Suedia și Republica Cehă, cu excepția traficului de ambarcațiuni de agrement.

În măsura în care controlul la frontierele interne continuă, în ceea ce privește întoarcerea în Finlanda, navetiștii și alte situații necesare este permisă tranzitarea frontierelor interne. Nu există controale la frontiera internă între Finlanda și Norvegia, Danemarca, Islanda, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Belgia, Italia, Grecia, Liechtenstein, Malta, Germania, Slovacia și Ungaria.

Statele care întrunesc aceste criterii sunt Coreea de Sud, Georgia, Japonia, China, Rwanda, Thailanda, Tunisia, Uruguay și Noua Zeelandă. Pentru rezidenții acestor state sunt  permise călătoriile în Finlanda, în cazul navetiștilor și în alte situații justificate, începând cu 13 iulie 2020,  iar de la 27 iulie este permisă trecerea fără restricții a frontierei. Cu toate acestea, în cazul Chinei, recomandarea Consiliului impune confirmarea reciprocității.

Restricțiile privind traficul la frontierele externe au fost, de asemenea, simplificate pentru locuitorii din Algeria și Australia, la 13 iulie 2020, da conform potrivit ultimelor evaluări epidemiologice, aceste state nu mai îndeplinesc criteriile stabilite de guvern. În cazul Algeriei și Australiei, prin urmare, restricțiile privind traficul la frontierele externe vor fi din nou înăsprite.

n ceea ce privește reinstituirea controalelor la frontierele externe, călătoriile între Republica Finlanda și Bulgaria, Croația, România și Regatul Unit și Monaco sunt permise doar în următoarele situații: 

  • Întoarcerea în Republica Finlanda în cazul:

a. Cetățenilor finlandezi și membrilor de  familie ai acestora.

b. Resortisanților SM UE și Schengen cu domiciliul în Finlanda și membrilor de familie ai acestora.

c. Resortisanților statelor terțe cu domiciliul în Finlanda, cu permis de ședere.

  • Întoarcerea către alte SM UE și Schengen sau prin tranzitarea acestora este permisă:

a. Resortisanților altor SM UE și Schengen și membrilor de familie ai acestora.

b. Resortisanților statelor terțe care au reședința în alt SM UE sau Schengen, cu permis de ședere.

  • În ceea ce privește călătoriile legate de muncă și alte situații esențiale, este permisă intrarea:

a. navetiștilor, pe bază de acte doveditoare.

b. diplomaților, personalului organizațiilor internaționale, personalului militar și în scop de ajutor umanitar,  în exercitarea atribuțiilor lor.

c. persoanelor care studiază în Republica Finlanda.

d. persoanelor cu permis de ședere finlandez și cetățenilor SM UE / Schengen care și-au înregistrat dreptul de ședere.

e.  persoanelor care călătoresc pentru probleme familiale (de exemplu, întâlnirea unei rude apropiate pentru înmormântări, nunți, boală etc).

f. persoane care au nevoie de protecție internațională sau călătoresc pentru un alt scop umanitar

g. alt motiv necesar și justificat (de exemplu, motive personale necesare, reprezentanți ai

mass-media străină, tranzit la aeroport, proprietate, reședință sau reședință secundară în Finlanda,

aranjamente de proprietate în Finlanda, aspecte legate de cultura Sámi).

Citiți mai mult pe siteul ambasadei.

 

Comentati folosind contul Facebook

comments