Ministerul danez al Muncii a comunicat urmatoarele masuri obligatorii, incepand cu data de 1 mai 2009:

“Cand o companie straina furnizeaza servicii in Danemarca, aceasta trebuie sa se inregistreze la Registrul pentru Furnizorii Straini de Servicii („Register for Foreign Service Providers – RUT”). Companiile interesate trebuie sa transmită informatii catre RUT despre fiecare serviciu pe care compania il prestează in Danemarca. Este foarte probabil ca firmele în cauză să trebuiască sa se inregistreze ca platitoare de TVA – demers care se poate realiza, de asemenea, la RUT. Pentru mai multe informatii se recomandă următorul link:www.virk.dk/RUT

Principalele trei idei care trebuie să fie reţinute de companiile româneşti interesate sunt următoarele:

  • Companiile trebuie sa se inregistreze si sa transmita informatii despre firma, cat si despre fiecare serviciu prestat.
  • Firmele straine trebuie sa se inregistreze la Registrul pentru Furnizorii Straini de Servicii inainte de a incepe activitatea pe teritoriul Danemarcei.
  • Acele companii straine care nu vor respecta prevederile de mai sus pot fi amendate de catre Politia daneza.

Masurile statului danez sunt in conformitate cu Directiva 96/71/EC a Parlamentului European si a Consiliului din 16.12.1996, referitor la plasarea de forta de munca cu scopul executarii unor servicii si cu Legea daneza de plasare a fortei de munca:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31996L0071:EN:HTML si

http://www.posting.dk/new/en/rules/act_concerning%20posting_of_workers.pdf