O fetita de 11 ani, aflata in plasament maternal, a decedat la cateva zile dupa ce s-a intepat accidental in picior intr-un cui, minora fiind tratata anterior decesului in patru spitale din judetele Alba si Mures.

Potrivit unui raport al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba, minora de 11 ani s-a intepat in seara de 26 iulie intr-un cui la piciorul stang, in timp ce se afla in gospodaria asistentului maternal. Dupa doua ore, fetita a ajuns la spitalul din Tirnaveni, judetul Mures, unde i s-a administrat tratament cu Tetatox, o injectie intramusculara, revenind in familia asistentului maternal.

Dupa trei zile fetita a fost dusa la spitalul din Blaj deoarece prezenta durere la piciorul stang. Ea a fost consultata de un medic specialist medicina de urgenta, fiind tratata cu o crema si pansata. Potrivit DGASPC Alba, medicul i-a recomandat fetitei „sa calce normal ca nu se intampla nimic”. Dupa alte doua zile, minora a ajuns din nou la UPU Blaj, cu dureri de spate, de picior si la nivelul maxilarului si nu putea sa inghita. Fetita a ramas peste noapte la acest spital, unde i s-a administrat perfuzie cu calciu si antibiotic, ulterior fiind transferata cu salvarea la UPU Alba Iulia, cu hipertonie generalizata. Dupa ce i s-au efectuat o serie de investigatii medicale, s-a dispus transferul cu un elicopter SMURD la Cluj. Din cauza conditiilor meteo, elicopterul cu fetita a fost redirectionat spre UPU Pediatrie Mures.

„In data de 2 august 2016, medicul care a preluat cazul minorei a comunicat telefonic ca ‘ne aflam in situatie de tetanos, nu avem un diagnostic, s-au prelevat probe pentru analize si asteptam rezultatele. Starea copilului este grava, este intubata si sedata’. In data de 3 august 2016, acelasi medic specialist ne-a comunicat telefonic diagnosticul stabilit ‘TETANOS’, iar starea de sanatate a minorei s-a agravat. Medicul specialist declara ca este nevoie urgenta de ser antitetanos, ser pe care il asteapta de la Cluj si spera ca acesta sa nu ajunga prea tarziu. Medicul specialist a fost intrebat telefonic daca vaccinul antitetanos facut la Spitalul Municipal Tarnaveni nu si-a facut efectul. Acesta declara ca ‘aceeasi intrebare ne-am pus-o si noi’, fara sa ne ofere un raspuns concret. Ulterior declara ca vaccinul ‘nu a fost suficient’ ”, se arata in raportul DGASPC Alba.

Conform aceleiasi surse, chirurgul a constatat, la interventia chirurgicala pentru deschiderea ranei, ca este o plaga profunda, pana la calcaneu, care s-a inchis repede, iar in adanc au ramas toxine care au actionat. In seara de 3 august, minorei i-a fost administrat serul antitetanos, starea acesteia ramanand critica. O zi mai tarziu medicii au transmis ca prognosticul este rezervat. In dupa-amiaza zilei de 5 august, asistentul maternal profesionist a fost contactat telefonic de reprezentantii Spitalului din Tirgu Mures, care i-au comunicat faptul ca minora a decedat.

Comentati folosind contul Facebook

comments