Ministrul norvegian de externe, Ine Eriksen Soereide, a declarat luni că guvernul de la Oslo examinează dacă să solicite Washingtonului prelungirea desfăşurării de militari americani în Norvegia, o prezenţă care a iritat ţara vecină Rusia.

În jur de 330 de puşcaşi marini americani sunt programaţi să rămână până la sfârşitul lui 2018, după ce un contingent iniţial a sosit în ianuarie 2017, acestea fiind primele trupe străine staţionate în statul nordic membru al NATO de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

‘Ne aflăm în prezent în faza în care discutăm diferite opţiuni, dar consider că, din punctul nostru de vedere, (prezenţa) a fost foarte utilă şi de mare succes’, a declarat ministrul de externe Ine Eriksen Soereide, într-un interviu pentru Reuters.

‘Americanii au fost foarte mulţumiţi de modul în care s-au desfăşurat lucrurile. Ei văd într-adevăr că, după mulţi ani în care le-au lipsit instruirea de iarnă şi expertiza în condiţii de iarnă … acum sunt capabili, într-o măsură mai mare, să facă faţă frigului’, a explicat ea.

Ministrul norvegian a reiterat că Oslo nu consideră Moscova drept o ameninţare militară şi că riscul unui război în Arctica, flancul nordic al NATO, este ‘scăzut’.

Cu toate acestea, a afirmat Ine Eriksen Soereide, guvernul de la Oslo vede provocări în modul în care Rusia evoluează, nu numai din punct de vedere militar, ci şi în zone ale societăţii civile, statului de drept şi democraţiei.

Desfăşurarea iniţială a militarilor americani a avut o durată de şase luni, de la începutul lui 2017, dar a fost extinsă în iunie trecut.

Ambasada Rusiei la Oslo a declarat, pentru Reuters, că prelungirea acestei prezenţe ar înrăutăţi relaţiile cu Moscova şi ar escalada tensiunile pe flancul nordic al NATO.

AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments