A plecat în Norvegia în urmă cu un an şi jumătate, cu gândul să profeseze în stomatologie. Dar s-a trezit prins într-o luptă inegală cu prejudecăţile şi temerile norvegienilor cu privire la români. Este povestea lui Cristian Ioniţă, asistent medical la o clinică stomatologică norvegiană. Este unul dintre cei mai apreciaţi angajaţi ai cabinetului, dar a avut multe de pătimit până să ajungă la acest statut, relatează postul de televiziune NRK.

Şapte luni a durat până să îşi găsească un loc de muncă. Şapte luni în care şi-a trimis CV-ul către toate firmele interesate şi a susţinut numeroase interviuri. Peste tot, aceeaşi problemă. Faptul că provine din România se dovedea o povară. Imaginea proastă pe care românii o au în Norvegia nu fusese ceva ce luase în calcul la venirea în oraşul Hamar. Însă etichetarea românilor drept cerşetori şi infractori mărunţi s-a transferat şi asupra lui. Şi l-a făcut să se simtă absolut neputincios. „E foarte greu când ştii că eşti o persoană onestă, dar lumea se uită la tine ca la un criminal. Şi tu nu ai făcut nimic rău”, spune Cristian Ioniţă.

Proasta reputaţia a românilor în Norvegia este un fapt recunoscut. Inclusiv de Serviciu naţional pentru Muncă şi Ajutor Social (NAV). „Li s-a pus o etichetă greşită. Iar a scăpa de o reputaţie proastă, obţinută pe nedrept, de către câţiva oameni, este extrem de dificil”, declară, pentru postul NRK, Ragnhild Synstad, reprezentant al NAV. Vorbim, mai exact, despre statistici din 2009, care artau că românii comiseseră 181 de infracţiuni în regiunea Hedmark, din sud-estul Norvegiei.

Tocmai faptul că era comparat cu românii care îşi câştigă traiul în stradă l-a ambiţionat şi mai tare pe Cristian Ioniţă. A vrut să arate că românii pot fi şi altfel. Şi, chiar dacă nu i-a fost uşor, a îndurat lipsurile cum a putut mai bine şi mai demn. „Am trăit şi am dormit în maşină trei săptămâni. Mâncam doar o dată pe zi, dar nu m-am apucat de cerşit, ca unii dintre conaţionalii mei”, povesteşte acum asistentul stomatolog.

Când a reuşit să îşi găsească o slujbă, Cristian Ioniţă a vrut să demonstreze că preconcepţiile despre est-europeni sunt greşite, aşa că a muncit din greu, iar acum este unul dintre angajaţii de bază al firmei la care lucrează. Spune că a întâlnit aici oameni minunaţi, care i-au oferit mai mult decât un loc de muncă. „Mi-au oferit şansa să demonstrez faptul că sunt un om bun. Ca mine poate că sunt mulţi, dar nimeni nu îi vede”, spune Ioniţă.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments