Prețul acțiunilor Nokia a scăzut ieri cu nu mai puțin de 19%, după ce previziunile financiare pentru acest an au fost revizuite în scădere, iar lansarea celui mai așteptat smartphone al companiei a fost amânată din cauza problemelor tehnice.

Conducerea producătorului de echipamente de comunicații finlandez a anunțat ieri că în primele două trimestre ale anului 2012 divizia de telefoane, cea mai importantă a companiei, va raporta pierderi. Fiecare din cele patru trimestre ale anului trecut au fost încheiate de Nokia tot pe pierdere, culminând cu trimestrul 4, atunci când minusul înregistrat a depășit 1 miliard de euro, mai mult de 10% din cifra de afaceri.

Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, tot ieri a fost raportată și descoperirea unei probleme de software la noul Lumia 900, răspunsul celor de la Nokia în fața dominației autoritare a Apple și Samsung de pe piața telefoanelor mobile de tip smartphone.

Trecerea la Windows Phone a declanșat dezastrul

Acțiunile au ajuns la cel mai scăzut nivel de după 1997, 3,10 euro pe acțiune, iar din februarie 2011 au scăzut cu mai mult de 50%. Momentul respectiv a coincis cu anunțul renunțării la dezvoltarea sistemului de operare propriu, Symbian, și trecerea la Windows Phone.

Totuși, trecerea la noul sistem de operare a fost mai lentă decât ar fi fost nevoie. Încasările din vânzarea de produse bazate pe sistemul de operare Symbian a scăzut mai mult decât se așteptau oficialii Nokia, fără să fie înlocuite într-o măsură suficient de mare de vânzarea modelelor noi de produse.

Mai mult, concurența puternică din partea Apple și Samsung i-a forțat pe finlandezi să scadă prețurile și implicit marja de profit pentru noile telefoane.

În această dimineață, acțiunile Nokia erau tot în scădere, cu puțin peste 5%.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments