Autorităţile finlandeze au anunţat joi deschiderea unei anchete după scurgeri de date ale unor utilizatori de telefoane Nokia către China, relatează AFP.

„Conform primei noastre expertize, se pare că au fost transferate date personale (către China)”, a declarat mediatorul finlandez însărcinat cu protecţia datelor, Reijo Aarnio, citat de agenţia de presă STT.

Televiziunea publică norvegiană NRK a precizat că datele telefoanelor ce corespund cu modelul 7 Plus al Nokia – printre care informaţiile de geolocalizare şi numerele de serie – au fost trimise serverelor companiei publice China Telecom.

„Datele circulă liber în cadrul Uniunii Europene (UE), însă atunci când suntem în afara UE, trebuie să avem întotdeauna o bază juridică”, a declarat Aarnio.

„Încercăm să adunăm informaţii pentru a şti dacă există vreo bază legală în acest caz. Al doilea lucru este modul în care avertismentul a funcţionat faţă de clienţi. Au ştiut utilizatorii acestui telefon că informaţii care îi vizează au fost transferate Chinei?”, a adăugat el.

Compania HMD Global, care a preluat sub licenţă telefoanele mobile ale mărcii Nokia şi a avut parte recent de o creştere puternică a vânzărilor sale pe piaţa chineză, a precizat pentru NRK faptul că unele informaţii provenite de la modelul 7 Plus au fost trimise Chinei, dar a respins ideea că utilizatorii înşişi pot fi identificaţi pornind de la aceste date.

Compania a precizat de altfel că a trimis un update clienţilor săi pentru a îndrepta problema.

„Putem confirma că a existat o eroare în procesul de pregătire a software-ului unei singure serii a modelului, care a încercat din greşeală să trimite date de activare unui server străin”, a precizat HMD Global într-un comunicat.

„Datele nu au fost niciodată procesate şi nicio informaţie personală nu a fost împărtăşită cu un terţ sau cu autorităţi”, a adăugat compania.

„Acest lucru a fost acum corectat şi aproape toate telefoanele afectate de această eroare au primit deja update-ul. HMD Global ia în serios securitatea şi confidenţialitatea clienţilor săi”, a mai precizat compania.

În ultimii ani, agenţiile de informaţii ale unor ţări occidentale au emis dubii în materie de securitate a datelor pe smartphone-urile şi echipamentele de reţea ale gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei – căruia i s-a interzis vânzarea echipamentelor sale pentru reţeaua 5G pe pieţele americană, australiană şi neozeelandeză.

Gigantul chinez de telecomunicaţii este în vizorul unui număr tot mai mare de ţări, după temeri exprimate de SUA în ultimele luni că echipamentele sale ar putea fi folosite de serviciile de informaţii chineze pentru a spiona ţările care s-ar dota cu acestea.

AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments