Copiii jihadiştilor danezi născuţi în străinătate nu vor avea cetăţenia daneză, a anunţat joi guvernul după un acord cu aliatul său, formaţiunea populistă Partidul Popular Danez, informează France Presse.

„Contrar regulilor actuale, copiii care se vor naşte în zone unde este ilegală intrarea sau şederea nu vor primi automat cetăţenia daneză”, a declarat Ministerul Imigraţiei şi Integrării într-un comunicat.

„Părinţii lor au întors spatele Danemarcei, nu există niciun motiv pentru care copiii să devină cetăţeni danezi”, a subliniat ministrul, Inger Stojberg, citată în comunicat.

În Danemarca, a pleca într-o zonă de conflict unde este implicată o organizaţie teroristă şi a lupta alături de aceasta este pasibilă cu urmărirea penală din 2016.

Treisprezece persoane au fost condamnate pentru aderarea sau încercarea de a se alătura unei organizaţii teroriste.

Nouă dintre ele au rămas fără cetăţenia daneză şi au fost expulzate după o hotărâre judecătorească. Ceilalţi sunt exclusiv danezi şi nu pot fi lăsaţi fără cetăţenie în virtutea legislaţiei în vigoare.

Noul acord prevede de asemenea că retragerea cetăţeniei daneze pentru persoanele cu dublă cetăţenie se poate face acum printr-o simplă decizie administrativă.

Copenhaga estimează că circa patruzeci de jihadişti având legături cu ţara scandinavă se află în prezent pe teritoriul fostului „califat” al Statului Islamic (SI). Zece dintre ei sunt acolo închişi.

Numărul exact al copiilor danezi născuţi acolo nu este cunoscut.

AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments