Sunt ştiute de-acum o parte din iniţiativele administraţiei bătane de a face cunoscută frumoasa comună de pe Mureş, precum şi de a scoate din anonimat deosebitele valori culturale pe care locuitorii ei le-au moştenit din străbuni şi acum le transmit nepoţilor. Aceste eforturi de a face cunoscute oportunităţile pe care această complexă zonă le poate oferi unor investitori străini – cu condiţia înfiinţării de noi locuri de muncă care să readucă tinerii acasă – au început să dea roade. Însă pentru că ocupaţia prin care localnicii îşi câştigă existenţa este legată mai ales de pământ, spre identificarea de noi oportunităţi de exploatare a acestuia s-a îndreptat atenţia edililor.
Astfel, la începutul acestei luni a venit în vizită la Bata un grup de 42 de „ţărani suedezi“ – cum au insistat ei să se recomande, aceştia fiind într-un circuit de cunoaştere a aspectelor reale ale vieţii din România. Ideea vizitei se datorează unui inginer român din Săvârşin, trăitor în Suedia – plecat acolo înainte de Revoluţia din 89 – care a considerat că zona este definitorie pentru ce vor agricultorii străini să înţeleagă.
„Au dorit să vadă viaţa reală a ţăranilor simpli şi felul cum se face agricultură în satele care nu beneficiază de aportul tehnologic al unor investitori moderni: un sat cu agricultură ancestrală. Au văzut atât lanuri de porumb afectate puternic de secetă, cât şi lanuri tratate ca la carte ori aşezate mai aproape de Mureş. Le-am arătat însă şi pepiniera de plopi energetici care este un succes. La final ne-am reunit cu câţiva agricultori localnici şi am făcut un schimb sincer de opinii. S-au pus, reciproc, multe întrebări strict la obiect legate de subvenţiile de la stat, de valoarea terenurilor ş.a.

S-a lansat apoi invitaţia unei vizite în Suedia a unui grup similar de agricultori bătani. Concluziile acestei vizite încă le mai discutăm, totul fiind extrem de interesant şi real“ – ne preciza primarul bătan Ion Micurescu, el însuşi un consecvent agricultor. Aceasta deoarece între „ţăranii suedezi“ şi cei bătani s-a făcut schimb de… întrebări bazate pe informaţii reale ceea ce a uşurat dialogul în ciuda barierei lingvistice.

Articol preluat de pe Glsa.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments