Serialul TV de mare popularitate „Vikings” a adus recent în atenția publicului amator de istorie figura unui rege legendar al Danemarcei, Ragnar Lodbrok, un viking în adevăratul sens al cuvântului. Debutul seriei a treia a serialului face necesară prezentarea vieții și aventurilor lui Ragnar și ale războinicilor săi. Din sursele pe care le avem la dispoziție, ar rezulta că Ragnar a fost un rege într-un teritoriu al Danemarcei, comandând raiduri de jaf în Norvegia, Suedia, Insulele Britanice, Franța, Saxonia, Flandra, estul Mării Baltice. Etimologic, termenul „viking” provine din cuvântul „vik”, care înseamnă golf, Vik fiind și o zonă în sudul Norvegiei, înspre granița cu actuala Suedie. „Viking” însemna inițial „raid de jaf” sau „a participa la un raid de jaf”, iar cel care lua parte la raid se numea, de fapt, Vikingr

Istoria lui Ragnar este prezentată în Cartea a IX-a, în persoana sa amestecându-se mai multe personaje atestate din punct de vedere istoric, printre care regele Horik I (pe care Saxo nu-l amintește deloc) care îl înfrânge pe un anume Harald;Reginfrid, menționat de Analele Francilorși de cronicarul Adam von Bremen ca fiind conducător al unei părți a Danemarcei, și în conflict cu Harald Klak, în anul 820;Reginherus, comandant danez care atacă Parisul la 850;un Reghnall, menționat de cronicile irlandeze;un anumit Ragnar, tată a patru frați danezi, comandanți de raiduri;aceştia atacaseră Britania în anul 865 pentru a răzbuna uciderea tatălui lor de către un rege din insulă, menționați de Cronica Anglo-Saxonă.

Conform lui Saxo, Ragnar a fost fiul lui Ring (Sigurd Hring, în Saga), regele Jutlandei, fiind la rându-i proclamat rege încă din copilărie de către adunarea războinicilor. Trimis în Norvegia pentru a fi protejat de luptele dintre familii, a revenit destul de repede în Jutlanda, după moartea tatălui său, pentru a prelua tronul. În Sagaeste descris în termeni laudativi:bărbat solid, frumos la înfățișare și foarte inteligent, generos cu oamenii săi și aspru cu dușmanii. Încă de tânăr, și-a adunat nave și armată, devenind un războinic foarte cunoscut, cu care puțini se puteau măsura, având pe steagul de luptă o cioară sau un corb.

Ragnar este menționat şi în legende nordice:Saga lui Ragnarși Saga Fiilor lui Ragnar(ambele islandeze, în proză), Krakumalși o odă mortuară atribuită lui Ragnar însuși (ambele în versuri). Oda mortuară, scrisă, de fapt, de un anonim în secolul XII, prezintă toate raidurile lui Ragnar în estul Europei, la gurile Dunării(!), o înfrângere pe Vistula, campanii în Suedia, Anglia, Europa de Vest, Irlanda, Norvegia, în total 51 de bătălii, număr pe care îl amintește expres. Ultimul vers al odei este „Mor râzând”.

Saxo scrie că prima acțiune a tânărului rege a fost o campanie în Norvegia, pentru a răzbuna asasinarea bunicului său. Cu această ocazie, o cunoaște pe Ladgerda, „o luptătoare pricepută care, cu toate că era fecioară, avea curajul unui bărbat, și lupta în față, printre cei mai viteji, cu părul despletit peste umeri”, toți marii războinici fiind uimiți de faptele ei de arme. În lumea scandinavă, destul de violentă, femeile războinice nu erau o raritate. Numite skjaldmær„fecioare cu scut”, acestea luau parte la lupte și raiduri, o cronică menționând o trupă de 300 de astfel de luptătoare la o singură bătălie.

Ragnar l-a învins și omorât pe asasinul bunicului său, lăudând-o pe Ladgerda pentru vitejie. Mai departe, el află că tânăra este și de viță nobilă, aşa că trimite imediat pețitori tatălui ei. Ladgerda nu vrea să audă de vreo înțelegere matrimonială, dar îi dă de înțeles că acceptă, pentru a nu crea vreo criză politică între Ragnar și tatăl ei. Saxo povestește vesel cum Ladgerda a pus de pază la ușa ei un câine și un urs, dar Ragnar a ucis ursul cu lancea și a rupt gâtul câinelui cu mâinile goale. Din căsătoria cu Ladgerda, Ragnar a avut trei copii, două fete ale căror nume nu sunt cunoscute, și un fiu, Friedleif. Vreme de trei ani, a rămas cu Ladgerda în Norvegia;trei ani lipsiți de evenimente militare. Campania ulterioară în Danemarca, cu 30 de nave, pentru a-și salva regatul de atacuri ale neamurilor daneze vecine, a dus aproape imediat la divorțul de Ladgerda, în care Ragnar nu mai avea încredere.

S-a orientat la scurtă vreme spre Thora Borgarhjort, „Căprioara Orașului”, fiica lui Herodd/Herrand, regele Suediei. Saxo descrie din nou evenimentele cu supremă naturalețe, de parcă ar fi fost perfect normal să se deruleze astfel:regele Herodd adusese într-o zi de la vânătoare doi șerpi, pe care fiica lui i-a crescut în preajma reședinței regale ani întregi, până când „viperele” au crescut enorm de mult, ajungând să mănânce zilnic câte un bou și otrăvind întregul regat cu respirația lor. Neputând scăpa de ele, Herodd a anunțat că acela care le va ucide o va primi pe Thora de nevastă. Mulți războinici au încercat și au eșuat. Pentru Ragnar, oportunitatea a picat la țanc. Avea din nou ocazia să se remarce ca un mare războinic învingător. Și-a făcut o mantie de lână și niște nădragi din blănuri mițoase pentru a se apăra de mușcăturile șerpilor. Ajuns în Suedia, s-a aruncat îmbrăcat în apa înghețată, pentru ca mantia și nădragii să înghețe și să devină tari ca o armură metalică. Cu spada la șold și lancea legată de mână, Ragnar a respins colții șerpilor cu scutul, hainele înghețate nelăsând veninul scuipat să îi atingă pielea, apoi a străpuns inimile șerpilor cu lancea. La vederea eroului, Herodd l-a botezat imediat Lodbrog, ceea ce înseamnă „nădragi mițoși”, râzând copios pe seama hainelor din blană și păr.

Saxo și mai ales Oda Mortuarăprezintă într-un ritm alert și aproape interminabil raidurile și campaniile lui Ragnar, campanii victorioase, cu excepția ultimei aventuri în Britania. Aflăm astfel despre numeroasele raiduri în Insulele Britanice, unde îl ucide pe regele Hame, tatăl lui Aella, și pe alți conducători locali din Scoția și insule, dând aceste teritorii fiilor săi.

Alte raiduri au loc pe Sena, împotriva lui Carol cel Mare;în actuala Finlandă și zona Țărilor Baltice, unde reprimă revolte ale liderilor locali;în Northumbria, unde îl reinstalează pe fiul său, Iwar, alungat de Ella/Aella[2], care căuta răzbunare;o campanie în Irlanda, unde cucerește Dublin, jefuit de multe comori;raiduri de jaf de mare amploare în Marea Mediterană, până la Constantinopol. Saxo îmbină luptele cu evenimente supranaturale, Ragnar trebuind să facă față nu numai armelor reale, dar și vrăjilor făcute de inamicii săi. Victoriile clare au fost însoțite de o avere sporită și de o faimă mai mare decât a tuturor celorlalți comandanți militari ai vremii.

Ragnar e nevoit să revină periodic în Danemarca și Suedia, pentru a-și apăra tronul de același Harald sau de alți pretendenți, pe care îi spulberă de fiecare dată în bătălii de anvergură sau dueluri personale. În ultima tentativă, Harald i-a cerut ajutor regelui Ludovic[3], care l-a obligat să se creștineze în schimbul ajutorului militar. Harald a construit o biserică în Schleswig, a distrus temple și altare, a scos în afara legii păgânismul, i-a alungat pe preoții păgâni, dovedindu-se foarte zelos și atașat religiei creștine. Ragnar l-a pus însă repede pe fugă pe vechiul său inamic și a restaurat păgânismul.

Solii regelui Aella transmit fiilor lui Ragnar vestea morții acestuia, observând cu atenție reacțiile lor:Iwar rămâne calm, Siward își împlântă lancea în picior, iar Biorn, care joacă zaruri, le strânge în mână până îi dă sângele

Profitând de absența lui Ragnar, Aella a debarcat în Irlanda, omorându-i sau pedepsindu-i pe cei loiali regelui danez;Ragnar a reacționat prompt și a făcut o nouă campanie în Northumbria, fiind însă capturat și aruncat în temniță, Saxo considerând acest deznodământ drept pedeapsă divină pentru faptele sale anti-creștine.

Saga lui Ragnarscrie că a fost capturat de Aella chiar la primul raid în Anglia, după ce și-a pierdut în luptă toți războinicii, Ragnar neputând fi rănit fiindcă purta o cămașă magică, cusută de Aslaug. Aella nu știa însă dacă cel capturat este chiar Ragnar, de vreme ce acesta tăcea mâlc. Aruncat într-o groapă cu șerpi, Ragnar nu a fost atins de aceștia, astfel că oamenii lui Aella l-au dezbrăcat complet. Mușcat și muribund, Ragnar a dezvăluit cine este și a amenințat cu răzbunarea fiilor lui.

Opinia lui Saxo despre Ragnar se schimbă brusc aici;cronicarul descrie cu vizibilă mulțumire creștină cum șerpii îi mănâncă organele păgânului Ragnar, care, în timpul supliciului, își rememorează viața și faptele de arme cu voce tare. Aella și-a amintit că Ragnar are câțiva fii în viață și a vrut să-l scoată dintre șerpi, pentru a nu-și atrage mânia lor;prea târziu însă.

Saxo povestește pe scurt legenda întemeierii orașului York de către danezi, atunci când aceștia au invadat insula britanică în 865, pentru a răzbuna uciderea tatălui lor. Frații Iwar, Siward și Biorn, având 400 de nave și mulți războinici, l-au învins pe Aella, l-au capturat și i-au tăiat pe spatevulturul, Aella murind în chinuri. Vulturul „tăiat” pe spate se obținea prin tăierea coastelor, de lângă coloană, și îndoirea lor în exterior, astfel încât să semene cu niște aripi deschise. Pe rană și pe plămâni se presăra sare…

Biorn și Siward s-au întors apoi în regatele lor. După un scurt război civil, Siward i-a urmat lui Ragnar la tron.

Adevăr istoric și cinematografie

Serialul „Vikings” preia o bună parte din informațiile lui Saxo și ale legendelor vikinge, scenariul adăugând o serie de elemente care nu se regăsesc în scrieri, printre care, normal, o mare parte dintre personaje. De asemenea, folosindu-se de „licența poetică” de rigoare, scenariștii au adaptat cu bună știință anumite informații, cum ar fi cronologia:acțiunea serialului începe în 793, cu celebrul atac asupra mănăstirii de la Lindisfarne, și ar trebui să meargă până prin anul 860, când se crede că Ragnar a fost executat.

Un alt exemplu este personajul Rollo – denumirea latină a numelui nordic Hrolfr, echivalentul lui Rudolf sau Rolf:în serial fratele lui Ragnar, el e în realitate un comandant viking fără vreun grad de rudenie cu acesta, dar parțial contemporan, creștinat și stabilit în Normandia, strămoș direct al celebrului William Cuceritorul.

Sursa: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/viata-si-aventurile-lui-ragnar-lodbrok-din-legenda-pe-ecran

 

Comentati folosind contul Facebook

comments