În ziua în care Lina Afvander a fost diagnosticată cu HIV, aceasta a primit nu numai o reţetă, ci şi consiliere juridică, legea suedeză obligându-i pe seropozitivi să comunice faptul că sunt infectaţi fiecărui partener sexual, relatează vineri AFP.
Aflarea faptului că cineva este seropozitiv este un şoc psihologic care, în Suedia, este însoţit de riscul de a fi urmărit în justiţie dacă este pusă în pericol viaţa altei persoane. În apropiere de Ziua Mondială a luptei împotriva SIDA, la 1 decembrie, apărătorii drepturilor seropozitivilor incriminează această legislaţie, după un proces recent în care a fost achitat un seropozitiv.
Destinată să împiedice răspândirea virusului, legea suedeză este una dintre cele mai severe din lume în materie şi prevede ca persoanele seropozitive care au raporturi sexuale neprotejate fără să-şi declare situaţia partenerilor riscă să le transmită boala şi comit o infracţiune pasibilă de pedeapsa cu închisoarea, indiferent că virusul a fost transmis sau nu.
Circa 40 de persoane au fost chemate în justiţie pentru că au pus în pericol viaţa partenerului după primele cazuri de SIDA, în 1982. În Suedia trăiesc 6.500 seropozitivi, din care majoritatea (90%) sunt trataţi cu antiretrovirale.
Potrivit unui raport publicat în 2010 de GNP+, o reţea internaţională pentru apărarea drepturilor seropozitivilor, Suedia este ţara în care se înregistrează cele mai frecvente condamnări în rândul persoanelor infectate cu HIV: de 40 de ori, adică 6,12 la 1.000 persoane infectate, de 24 de ori mai mult decât în SUA şi de 60 de ori mai mult decât în Franţa.

Preluat de pe http://www.medipedia.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments