În cazul stabilirii reședinței sau domiciliului în străinătate, cetățenii români au obligația de a se înregistra la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României (Legea nr. 248/2005, art. 5 lit. d:  ”Pe perioada şederii lor în străinătate, cetăţenii români au următoarele obligaţii: [..]d) în cazul stabilirii reşedinţei sau a domiciliului în străinătate, sa informeze cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României;”).

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă și turiștilor să îşi înregistreze prezența, în mod voluntar, la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. În acest caz, înregistrarea nu reprezintă o obligație legală, ci un instrument util, care poate facilita acordarea de asistență și protecție consulară în situații deosebite (precum conflictele militare, atentatele teroriste, calamitățile naturale și alte dezastre care impun, după caz, evacuarea din zonele afectate și repatrierea în regim de urgență a cetățenilor români).

Precizăm că obținerea documentului doveditor al domiciliului în străinătate/Suedia se face prin preschimbarea cărții de identitate românești în pașaport cu domiciliul în străinătate/Suedia. Detalii aici: http://stockholm.mae.ro/node/270

În toate situațiile, înregistrarea cetățenilor români la misiunile diplomatice și la oficiile consulare ale României din străinătate nu se operează din oficiu, cu ocazia prestării unor servicii consulare, ci exclusiv la solicitarea persoanelor în cauză.

Datele cu caracter personal colectate prin această procedură de înregistrare sunt prelucrate în strictă conformitate cu prevederile Regulamentului General pentru Protecția Datelor.

Pentru efectuarea formalităților de înregistrare a cetățenilor români la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate nu se percep taxe consulare.

Vă puteți înregistra voluntar aici:

https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza

Pentru programări și servicii consulare, accesați https://www.econsulat.ro/

 

Ministerul Afacerilor Externe

Comentati folosind contul Facebook

comments