Balenă albastră sau hibrid? O polemică ia proporţii în Islanda după acuzaţiile aduse de o organizaţie pentru protecţia animalelor care afirmă că un exemplar de balenă albastră ar fi fost ucis pentru prima dată după 50 de ani, informează sâmbătă AFP.

„Voluntarii de la Sea Shepherd care monitorizează staţia balenieră Hvalur hf din Hvalfjordur, în Islanda, au documentat sacrificarea unei balene albastre, specie ameninţată cu dispariţia, în noaptea de 7 iulie”, a indicat asociaţia internaţională prin intermediul unui comunicat.

Cu toate acestea, mai mulţi experţi din Islanda pun la îndoială afirmaţiile făcute de Sea Shepherd.

Este un hibrid rezultat din încrucişarea unei balene albastre – specie protejată din 1966 şi interzisă vânătorii de Comisia internaţională pentru vânătoarea de balene – şi o balenă cu înotătoare?

Potrivit specialiştilor, animalul capturat cu harponul prezintă caracteristici asemănătoare balenei albastre… dar şi balenei cu înotătoare, al doilea cel mai mare animal de pe planetă după balena albastră. Compania islandeză Hvalur hf, specializată în capturarea acestor animale, a primit în aprilie permisiunea de a se întoarce pe mare fiind autorizată să vâneze doar exemplare de balenă cu înotătoare, precizează sursa citată.

„Aceasta prezintă o zonă dorsală mare cu o aripă mică, similar balenelor cu înotătoare, ceea ce ar putea explica de ce a fost ucisă”, a indicat Gisli Vikingsson, specialist în biologie marină şi balene în cadrul Institutului de cercetare marină şi de apă dulce. ”Pe de altă parte, dimensiunea şi semnele de pe laterale sunt apropiate de cele ale balenei albastre”, a adăugat el pentru AFP.

Se aşteaptă rezultatele testelor ADN

”Am capturat-o cu harponul crezând că este o balenă cu înotătoare”, s-a apărat Hvalur hf prin vocea directorului Kristjan Loftsson intervievat de AFP. „Vedem mereu balene albastre pe mare însă nu ne atingem de ele pentru că le identificăm datorită suflului emis prin orificiile respiratorii”, a adăugat el.

Potrivit lui Vikingsson, evenimentul reprezintă o premieră, aceasta fiind prima dată când a fost observată o specie hibridă derivată dintr-o încrucişare între balena albastră şi balena cu înotătoare, un fenomen rar.

AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments