Cu circa 65 de milioane de ani in urma, scoarta Pamantului s-a rupt intre Groenlanda si Scandinavia. Magma, lava fierbinte din interiorul planetei, a fost impinsa spre suprafata, iar marea a solidificat-o in blocuri enorme. Muntii de bazalt s-au ridicat tot mai sus, iesind deasupra marii, formand insule vulcanice.

Nici pana astazi, teribila presiune a magmei si miscarea placilor tectonice care au cauzat ruptura si carora insula (Islanda) din Oceanul Atlantic le datoreaza, atat duritatea mediului, cat si confortul, nu au incetat sa se manifeste.

Este fascinant spectacolul natural ce poate fi vazut intr-un loc numit „zona fierbinte”, unde Pamantul arunca mereu cantitati mari de lava. Surprinzator este faptul ca enormele „cuptoare incinse” sunt localizate, mai ales, sub ghetarii Vatnajokull, care, cu intinderea lor de 8 300 de kilometri patrati, sunt cei mai mari din Europa.

Trebuie specificat ca nu vei vedea in Islanda prea des vulcani activi aruncandu-si lava, dar asta nu-i face mai putin periculosi. Eruptiile lor reusesc sa topeasca ghetarii. Expertii sustin ca mare parte din suprafetele fertile din sud-vestul insule, vor fi, in cele din urma, inundate, iar populatia va trebui evacuata.

Activitatea vulcanica are si partile ei bune. Datorita temperaturii de 280 grade din panza freatica, asigura energia electrica necesara industriei, caldura menajera si cea necesara serelor, iar in capitala (Reykjavik) este folosita pentru incalzirea trotuarelor, pentru a le tine curate in timpul iernii.

In „Laguna Albastra”, bazinul de deversare al centralei geotermale de la Grindavik, apa are calitati terapeutice, iar temperatura face baile aici, unele dintre cele mai placute. Izvoarele fierbinti si puternicele gheizere, aduc aici, in putinele locuri accesibile ale insulei, in fiecare an, mii de turisti.

Zona termala de la Haukadalur, aflat la 80 de kilometri de capitala Islandei, este unul dintre cele mai frceventate monumente naturale ale insulei, aici aflandu-se si un gheizer urias. Acesta este activ inca din anul 1294, erupand la fiecare 60 de minute, aruncand in aer un jet de 60 de metri. In prezent, eruptiile sun mult mai rare.

Articol preluat de AICI

 

Comentati folosind contul Facebook

comments