Preşedintele finlandez Sauli Niinistö, conservator proeuropean, care a demonstrat că poate păstra relaţii bune atât cu Washingtonul, cât şi cu Moscova, este marele favorit la alegerile care vor avea loc duminică, scrie AFP preluat de news.ro

Liderul, care aspiră la un al doilea mandat, se bucură de o mare popularitate în rândul electoratului: la finalul anului 2017, conducea în sondaje cu 80%. Potrivit acestora, va câştiga alegerile din primul tur.

După victoria în faţa ecologistului Pekka Haavito, în 2012, Niinistö, în vârstă de 69 de ani, s-a rupt de partide pentru a se plasa desupra luptelor politice şi a se dedica misiunii sale principale: de a situa Finlanda sub scutul de protecţie al SUA, fără a strica relaţiile cu vecinii ruşi.

Ultimele sondaje, publicate joi, arătau că Niinistö va obţine între 58 şi 63% dintre voturi, plasându-se cu mult înainte adversarilor. Următorul candidat plasat în sondaje este Pekka Haavisto, care ar obţine doar 13 – 14% din sufragii.

Sauli Niinistö este preşedintele cel mai popular în Finlanda după Urho Kekkonen (1956-81) şi înaintea mareşalului Mannerheim, erou în războaiele împotriva armatelor sovietice.

Niinistö s-a născut în august 1948, în Salo, sudvestul Finlandei. A fost, mai întâi, avocat, după care s-a dedicat politicii, alăturându-se partidului conservator.

Comentati folosind contul Facebook

comments