Lideri europeni aflati in cautarea solutiilor de stimulare a cresterii economice intr-o perioada de austeritate s-au reunit in acest weekend la o cabana exclusivista din lemn, aflata intr-o statiune finlandeza din zona Cercului Polar, relateaza Reuters.
Europenii cauta solutii economice in Finlanda. UE parcurge cea cea mai dificila perioada din ultimele decenii

Premierul finlandez Jyrki Katainen a gazduit un grup select de oficiali, precum comisarul pentru Economie Olli Rehn, membri ai Organizatiei Mondiale a Comertului si ai conducerii Bancii Centrale Europene, premierul Letoniei Valdis Dombrovskis si ministrul Spaniol pentru UE, Inigo Mendez de Vigo.

Discutiile se refera la comert, locuri de munca, piata unica si modificarea balantelor de putere la nivel mondial. „Tema discutiilor se refera mai mult sau mai putin la viitorul Europei. Trebuie sa vedem cum ar trebui sa fie dezvoltata Uniunea Europeana si ce am invatat din criza”, a afirmat Katainen.

Atentia este concentrata pe solutii de relansare economica, in special in zona euro, fara sa se renunte la reducerile de cheltuieli si majorarile de taxe asumate de liderii europeni in cadrul eforturilor de rezolvare a crizei datoriilor suverane.

Uniunea Europeana traverseaza cea mai dificila perioada din ultimele decade, cu 24 de milioane de someri in cele 27 de state membre si cu asteptari de contractie economica in zona euro in acest an.

Katainen a aratat ca exista riscul mai multor ani pierduti pentru economie, intrebat fiind daca exista riscul unui deceniu fara crestere, asa cum s-a intamplat in Japonia in anii ’90. „Daca sunt insa schimbate structurile care nu produc crestere in acest moment, tarile pot sa isi schimbe directia”, a spus oficialul finlandez, referindu-se la Grecia, Portugalia, Spania si Italia, care se confrunta cu ritm scazut de crestere si deficite bugetare mari.

Finlanda a anuntat saptamana trecuta restrangerea cheltuielilor bugetare cu aproape 3 miliarde de euro in urmatorii trei ani, chiar daca deficitul se afla in limita de 3% prevazuta in legislatia UE, si a dat astfel un semnal unor tari ca Portugalia si Spania.

Guvernul finlandez a majorat TVA la 24%, dar a introdus in achimb facilitati fiscale pentru companiile care investesc in cercetare si dezvoltare, in speranta stimularii sectorului de inalta tehnologie care a creat companii de anvergura internationala precum Nokia.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments