Nori negri deasupra Europei, Spania intre ciocan si nicovala, iar Danemarca se roaga la pretul imobiliarelor
Nori negri se strang deasupra Europei. Rata somajului a atins cel mai inalt nivel din 1995, iar activitatea de productie a scazut la niveluri alarmante. Spania se afla intre ciocan si nicovala, iar una dintre stelele Nordului, Danemarca, va traversa ani buni de stagnare economica.
Ieri Eurostat a anuntat, potrivit Wall Street Journal, ca numarul de someri din zona euro a crescut cu 162.000 de persoane, atingand in februarie nivelul de 17,134 milioane, cea mai ridicata cifra din ianuarie 1995. Rata somajului a auns la 10,8%, cifra nemaintalnita din iunie 1997.
Spania se chinuieste si ea sa-si reduca deficitul de 8,5% in 2011 la 5,3% in 2012, adoptand masuri de taiere a cheltuielilor publice de 27 miliarde de euro. Intr-un interviu acordat WSJ, ministrul de finante iberic, Luis de Guindos, a declarat ca, “din punct de vedere al executiei bugetare, Spania se afla pusa in fata unei situatii de tip lose-lose. Daca nu faci destule ajustari fiscal-bugetare, piata te va penaliza. Daca faci prea multe, piata te va penaliza de asemenea, considerand ca pui in pericol cresterea economica”.
Nordul Europei nu este deocamdata bagat in seama de piete. Cu toate acestea, potrivit publicatiei americane, nici Danemarca, un simbol al statului social, nu o duce prea bine. Populatia daneza este mai indatorata decat cea olandeza, fiind posibil ca cetatenii danezi sa fie cei mai mari datornici ai lumii. PIB-ul danez este mult sub nivelul maxim atins inainte de criza in 2008. Iar principala responsabilitate apartine consumului gospodariilor. Motivul: exista o stransa legatura intre datoria gospodariilor, pretul imobiliarelor (care s-au depreciat cu 18%) si consum. Consumul are tendinta de a se contracta puternic in state cu datorii ridicate ale gospodariilor si este foarte sensibil la evolutia pretului imobiliarelor. Cand acesta scade, gospodariile indatorate au tendinta de a economisi mai mult si de a cheltui mai putin. Cu atat mai mult cu cat proprietatile imobiliare erau folosite drept colateral pentru o indatorare suplimentara inaintea crizei.
Financial Times sustine ca economia americana evolueaza contrar celei europene, porductia industriala avansand, chiar daca intr-un ritm redus.
Bloomberg, citand „Tehran Times”, ne anunta ca iranienii se confrunta cu inflatie si somaj.
Pe langa impulsionarea cresterii economice, Fed mai are o problema. In ianuarie 2011 a fost creat, in cadrul bancii centrale americane, Biroul pentru Diversitate si Incluziune, care recent a prezentat primul sau raport in fata Congresului american. Potrivit noului Birou, Fed are probleme cu identificarea de candidati minoritari pe care sa-i angajeze in posturile sale executive. La nivelul tuturor angajatilor, procentele Fed sunt similare cu cele ale guvernului federal. In 2011, din totalul de 2.274 de angajati ai Fed, 46% erau de sex feminin, 26% erau afro-americani si 4% hispanici. La nivelul guvernului federal, 44% din angajati sunt de sex feminin, 18% afro-americani si 8% hispanici. La nivel executiv al Fed insa, diversitatea este mult mai redusa: din cei 343 de angajati cu functii de conducere, doar 41% sunt de sex feminin, 10% afro-americani si 2% hispanici. Interesant este ca principiul discriminarii pozitive trebuie aplicat si achizitiilor publice. Nou-infiintatul birou a raportat majorarea in perioada 2007-2011 cu 84% a contractelor semnate cu firme administrate de femei si reprezentanti ai minoritatilor, de la 8,4 milioane de dolari in 2007 la 15,4 milioane de dolari in 2011.
Articol preluat de AICI
Lasă un răspuns