Danemarca, membră a coaliţiei internaţionale împotriva grupării Statul Islamic (SI), a anunţat joi retragerea forţelor sale speciale din Irak după victoria forţelor coaliţiei împotriva SI pe teritoriul irakian, relatează AFP şi Reuters.

”Suntem într-un moment în care putem începe retragerea forţelor noastre speciale, deoarece Statul Islamic nu mai controlează niciun teritoriu important în Irak”, a declarat ministrul danez de externe, Anders Samuelsen, într-un comunicat.

Retragerea graduală a circa 60 de membri ai forţelor speciale se va încheia în toamna acestui an, a precizat Ministerul Apărării danez.

Forţele speciale au drept misiune instruirea şi consilierea forţelor armate irakiene, furnizarea de informaţii şi sprijin aerian punctual.

Forţele armate irakiene ”sunt de acum autonome” şi ”jihadiştii SI au fost alungaţi din aproape toate teritoriile irakiene pe care organizaţia teroristă le-a cucerit”, a declarat ministrul danez al apărării, Claus Hjort Frederiksen.

Danemarca va dispune în continuare de circa 180 de militari la baza aeriană Al-Asad din Irak care contribuie la monitorizarea radar în cadrul coaliţiei internaţionale care luptă împotriva grupării militante islamiste.

AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments