http://www.bbc.co.uk/wiltshire/content/images/2005/08/25/vikings_3673_400x300.jpgOamenii de stiinta incearca de multa vreme sa afle de ce urmasii vikingilor au parasit teritoriul Groenlandei, in secolul al XV-lea. Ei au obtinut acum noi indicii care i-ar putea ajuta sa faca lumina in cazul acestei disparitii misterioase.

Conform ABC News, arheologii sunt de parere ca problemele identitare si cele economice i-ar fi determinat pe urmasii vikingilor sa plece din aceasta regiune a planetei noastre.

Este vorba despre o populati care a stat in Groenlanda aproape 500 de ani, din secolul X pana in secolul al XV-lea.

Perioada calda medievala le-a permis celor din Norvegia, Islanda si Danemarca sa isi intemeieze sute de ferme in jurul fiordurilor, acolo unde au construit si numeroase biserici. In mod inexplicabil, totul a fost lasat in urma de aceasta civilizatie.

Disparitia lor ramane un mister. Specialistii au avansat drept ipoteze foametea si topirea zapezii din regiunea nordica. Acum cercetatorii danezi si canadieni au facut noi descoperiri care le permit sa avanseze o alta ipoteza privitoare la disparitia brusca a acestor colonii. Ei au studiat numeroase ramasite umane si animale gasite in zona.

Oasele analizate in laborator arata ca oamenii au trecut la o alimentatie bazata pe hrana pescuita din apele oceanului. Asadar, nu foametea i-a izgonit de acolo, ei gasind alte surse de hrana.

„Poate ca erau satui sa locuiasca la capatul lumii, neavand nimic de mancare decat focile vanate”, spune Niels Lynnerup, membru in echipa de cercetare.

Specialistii care se ocupa de acest caz au avansat si o ipoteza sociologica si culturala, bazata pe mai multi factori, care ar explica disparitia lor.

Schimbarile climatice petrecute incepand cu secolul al XIII-lea au provocat o reducere drastica a hranei consumate de animale. Drept urmare, vitele au fost inlocuite cu oi si capre.

Porcii ajunsesera sa fie hraniti cu peste si ramasite ale focilor, ei disparand din regiune in jurul anului 1300, tocmai din cauza lipsei hranei.

Specialistii au mai tras concluzia ca nu epidemiile i-ar fi izgonit pe urmasii scandinavilor din Groenlanda. Oasele lor ramase in urma arata ca acei oameni nu au fost afectati de multe boli.

„Am gasit schelete normale, care aratau exact ca alte descoperiri similare din tarile scandinave”, a spus Lynnerup.

O combinatie de factori ar fi dus la disparitia acestor oameni. Comertul cu materialele obtinute de ei era in declin. In plus, traficul naval cu Norvegia si Islanda a incetat in secolul al XIV-lea. Asadar, locuitorii Groenlandei au ramas izolati fata de tarile de unde ei au provenit. Fara comert, supravietuirea lor in regiune parea un lucru imposibil, sustin expertii in domeniu.

De asemenea, acesti locuitori erau tot mai ingrijorati in legatura cu pierderea indentitatii lor scandinave. Ei se considerau fermieri si nu vanatori de foci sau pescari, adica exact ceea ce incepusera sa devina.

Distantarea de originea lor culturala era clara si ingrijoratoare. Asadar, declinul populatiei de acolo a fost probabil produs de contradictia dintre realitate si identitate.

Pentru tineri, incepuse sa devina clar ca acolo nu mai era nicio perspectiva benefica pentru viitorul lor. Excavarile facute in regiune nu au scos la iveala multe ramasite ale tinerilor. Batranii au ramas in urma, iar cei tineri au cautat locuri care le asigurau o perspectiva mai buna decat ceea ce aveau acolo.

Inca un lucru care arata ca ei au parasit Groenlanda de bunavoie este lipsa obiectelor valoroase ramase in urma. Daca vreo epidemie ar fi dus la disparitia oamenilor, obiectele personale valoroase erau cele care ar fi ramas in urma.

Articol preluat de pe http://www.ziare.com/

Comentati folosind contul Facebook

comments