Norvegia sărbătoreşte Ziua naţională la 17 mai, data promulgării Constituţiei, în 1814. 

Norvegia şi-a declarat independenţa în 1905, când uniunea cu Suedia a fost dizolvată. În Primul Război Mondial, ţara a rămas neutră. În al Doilea Război Mondial, în ciuda declaraţiei de neutralitate, a fost ocupată timp de cinci an de forţele naziste din Germania. În 1949, a renunţat la neutralitate şi a devenit membru fondator al Organizaţiei Nord-Atlantice (NATO).

Puterea executivă este exercitată de Consiliul de Stat (numit şi Consiliul de Coroană, format din primul ministru şi cabinetul său), în numele regelui. Casa regală a Norvegiei provine din familia princiară Glücksburg, din regiunea Schleswig-Holstein din Germania. Prinţul Harald a devenit rege în urma decesului tatălui săi, Olav al V-lea, în 1991.

Capitala ţării, Oslo, este cel mai mare oraş din ţară, cu o populaţie de peste 650.000 de locuitori. În Oslo se află aproape 50 de muzee şi o multitudine de galerii de artă. Printre obiectivele turistice se numără Parcul de Sculptură Vigeland, Palatul Regal, Muzeul de Ambarcaţiuni ale Vikingilor, Muzeul Munch şi Holmenkollen. Palatul Regal reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oslo şi totodată o emblemă a istoriei Norvegiei. Construcţia clădirii a început în anul 1824, notează http://www.kongehuset.no/, arhitectura sa aparţinând stilului neoclasic. Interiorul camerei de zi din palat este construit în stil pompeian, aici regăsindu-se şi o serie de colecţii impresionante de artă, sculptură, artefacte de argint şi fotografii istorice. Clădirea palatului este înconjurată de un parc spectaculos – Slottsparken.

Parcul de Sculptură Vigeland este situat în cartierul Frogner, având aproape 32 de hectare şi cuprinde aproape 200 de sculpturi şi o serie de figuri diferite din fier, granit, bronz sau oţel proiectate şi create de sculptorul norvegian Gustav Vigeland. La Muzeul de Ambarcaţiuni ale Vikingilor sunt păstrate nave ale vikingilor. Muzeul se află în peninsula Bydgoy fiind construit în 1927 de către arhitectul suedez Arnestein Arneberg, care a vrut să ridice o clădire care să găzduiască descoperirile din perioada vikingilor datate de la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX.

Printre numeroasele tezaure culturale pentru care Norvegia este cunoscută în întreaga lume, se numără muzica. De la faimoşi compozitori de muzică clasică, până la importante nume ale jazz-ului contemporan şi chiar până la controversatul gen black metal, ţara fiordurilor şi aurorelor boreale este o destinaţie pe harta multor melomani. Edvard Hagerup Grieg (1843-1907), compozitor şi pianist, este considerat ca făcând parte din elita curentului romantic. O altă personalitate a muzicii clasice din Norvegia este Rikard Nordraak (1842-1866), autorul imnului naţional al ţării sale, Ja, vi elsker dette landet (Da, iubim această ţară). La rândul său, Johan Svendsen (1840-1911) a fost un compozitor, dirijor şi violonist apreciat pe plan internaţional.

O enumerare a compozitorilor norvegieni importanţi ar fi incompletă fără a-l menţiona pe Arne Nordheim (1931-2010). Devenit membru de onoare al Societăţii Internaţionale pentru Muzică Contemporană în 1997, a primit titlul de doctor honoris causa al Academiei Norvegiene de Muzică. Probabil că cel mai reprezentativ grup de muzică pop din Norvegia este A-ha, format în 1982 la Oslo. Trupa s-a afirmat la jumătatea anilor ’80, rămânând un nume influent pe scena pop internaţională şi în anii 2000.

AGERPRES 

Comentati folosind contul Facebook

comments