Vizita la Chişinău a miniştrilor europeni de Externe din Marea Britanie, Polonia şi Suedia este un mesaj foarte clar de sprijin şi prietenie din partea partenerilor europeni pentru R. Moldova. Declaraţia a fost făcută de premierul Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe de presă. La rândul lor, miniştrii celor trei ţări au dat asigurări că R. Moldova este susţinută în parcursul de integrare europeană şi că UE va sprijini reformele în acest sens.
Oficialii europeni au susţinut astăzi, 19 februarie, o conferinţă de presă alături de premierul Vlad Filat, după întrevederea comună pe care au avut-o. În cadrul întrevederii a fost făcută o trecere în revistă a evoluției negocierilor Acordului de Asociere, procesele interne și obiectivele R. Moldova.

”R. Moldova se mişcă cu paşi siguri spre aderarea la UE şi în prezent negociază un ambiţios Acord de Asociere la comunitatea europeană”, a declarat şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski. Potrivit lui Sikorski, R. Moldova este ţara, din cadrul Parteneriatului Estic, care a avansat cel mai vizibil în relaţiile cu UE, iar summitul de la Vilnius din luna noiembrie poate fi o etapă importantă în acest sens.

Ministrul de Externe al Suediei, Karl Bildt, a confirmat că procedurile din cadrul Uniunii Europene sunt anevoioase, dar a menţionat că cele trei state vor depune eforturi ca acest acord să fie semnat în cel mai scurt timp. “Cele trei ţări pe care le reprezentăm aici vă pot promite că vor face totul pentru a asigura ratificarea cât mai grabnică a Acordului de Asociere RM – UE”, a spus Bildt.

La rândul său, ministrul britanic de Externe, William Hague, care întreprinde prima sa vizită într-o ţară membră a Parteneriatului Estic, a apreciat reformele democratice pe care le-a realizat R. Moldova, menţionând că ele trebuie să continue, iar autoritățile să atragă o atenţie sporită implementării legilor. ”Sunt mândru să fiu primul ministru de Externe al Marii Britanii care vizitează R. Moldova. Acesta este un semn al importanţei pe care Marea Britanie o acordă programului Parteneriatului Estic şi rolului R. Moldova în acest program. De asemenea, este un semnal al importanţei pe care noi o ataşăm procesului de integrare europeană a R. Moldova”, a spus oficialul.

Miniştrii de Externe ai Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, al Poloniei şi al Regatului Suediei efectuează în perioada 18-19 februarie, o vizită de lucru în R. Moldova, pentru prima dată în acest format trilateral, la invitaţia ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă. Cei trei miniştri au avut întrevederi la Chişinău cu preşedintele Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat şi cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Articol preluat de pe http://www.trm.md/ro/start/

Comentati folosind contul Facebook

comments