In Suedia programul national de preventie orala functioneaza foarte bine. Una din explicatii este aceea ca majoritatea dentistilor lucreaza la stat.

„Avem dentisti angajati in sistemul public, in clinicile de stat si acestia consulta pacienti cu varste intre 0 si 80 ani. Sistemul suedez pune accentul pe copil si pe preventie”, a tinut sa precizeze prof.dr. Svante Twetman, din Suedia.

O alta explicatie consta in faptul ca desi nu au suficienti stomatologi, suedezii au avut grija sa suplimenteze cu igienisti si asistenti medicali care sa-i ajute pe medici in preventia orodentara.

„Dentisti nu avem suficienti, dar majoritatea celor care fac preventie sunt asistenti si igineisti. Iar cand apare o problema igienistul ori asistentul medical suna dentistul cu care colaboreaza”, a spus prof. Twetman.

Astfel, nevoile pacientilor sunt acoperite, in ciuda faptului ca numarul dentistilor este prea mic. Inca din copilarie suedezii sunt educati cum sa previna afectiunile dentare. Sunt chemati la controale stomatologice regulate, iar atunci exista un risc crescut, sunt rechemati la un interval de 3 luni. Iar asigurarile de sanatate le acopera serviciile de care au nevoie.
„Avem ghiduri nationale cum sa facem preventie, dar evident fiecare clinica isi modeleaza si adapteaza dupa cum doreste regulile si modelele. Se individualizeaza in functie de pacient”, a mai spus. prof.dr. Svante Twetman, prezent in Romania la un eveniment adresat stomatologilor.

In ceea ce-i priveste pe imigranti si pe oamenii saraci, statul suedez are programe speciale pentru acestia.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments