În următoarele 18 luni compania internaţională SWECO va sprijini eforturile de modernizare ale Societăţii pe Acţiuni „Termocom”, urmând să elaboreze un studiu de fezabilitate privind modernizarea şi reconstrucţia SACET Chişinău. Ulterior, în baza acestuia va fi elaborat un program de investiţii prioritare pe termen scurt în sumă de circa $ 20 mln. USD.

Studiul SWECO se va axa pe justificarea investiţiilor prioritare şi elaborarea de specificaţii tehnice necesare pentru investiţiile selectate şi aprobate.

La prima etapă urmează a fi elaborată descrierea şi evaluarea performanţei SACET; analiza de funcţionare a sistemului de termoficare din Chişinău; evaluarea şi justificarea trecerii la Punctele Termice Individuale; elaborarea planului de reabilitare a reţelelor în scopul micşorării scurgerilor de agent termic; estimarea potenţialului de conservare a energiei, ca rezultat al măsurilor propuse spre realizare; elaborarea unui program de investiţii prioritare, inclusiv estimările de cost, analiza economică, financiară, precum şi punerea în aplicare a programului de trei ani.

La etapa secundă  se preconizează elaborarea specificaţiilor tehnice şi a documentelor de licitaţie în conformitate cu standardele Băncii Mondiale pentru investiţiile propuse, asistenţă în procesul de licitaţie etc.

Potrivit directorului SA „Termocom”, Mihail Cernei, întreprinderea îşi propune să implementeze puncte termice individuale (PTI) în locul celor centrale (PTC), înlocuirea conductelor de termoficare actuale cu conducte preizolate, dar şi alte măsuri prioritare, care ar contribui la reducerea pierderilor şi creşterea gradului de confort pentru consumatori.

Asistenţa SWECO este una dintre componentele Proiectului „Reforma şi îmbunătăţirea eficienţei sectorului energetic al Republicii Moldova”, finanţat de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA) prin intermediul fondului fiduciar al Băncii Mondiale, cu suportul Unităţii Consolidate de Implementare a Proiectelor în Energetică.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments