In the shade: Rjukan is nestled in a valley floor in rugged Telemark county and as the sun moving low across the sky in winter, it gets no direct sunlight between the months of September and MarchUn oraș din Norvegia va vedea, pentru prima dată în istoria sa, lumina soarelui, între lunile septembrie și martie.

Orașul industrial Rjukan, situat la poalele unui munte, este privat de soare pe timpul iernii, umbra masivului blocând lumina.

Până în prezent localnicii urcau pe vârful muntelui, cu telecabinele, pentru a se bucura de câteva raze de soare. Acum, însă, ei se pot bucura de soare și din locuințele lor, pentru că autoritățile au montat 3 oglinzi heliostate uriașe, cu ajutorul unor elicoptere, la 450 de metri deasupra orașului, pe fiecare parte a văii.

Oglinzile sunt concepute pentru a identifica mişcarea sorelui şi a reflecta lumina în jos, direct spre piaţa centrală a oraşului Rjukan, informează Daily Mail.

Ideea, deşi pusă în practică abia acum, a fost sugerată pentru prima dată acum 100 de ani de către un muncitor de la o centrală hidroelectrică din apropiere. Fondatorul centralei, un apreciat inginer şi industrialist norvegian, Sam Eyde, era îngrijorat că angajaţii săi nu primeau destulă lumină de la soare în timpul lunilor de iarnă.

Let there be light: The Norwegian town of Rjukan will receive its first ever rays of winter sunshine this year after locals set up giant mirrors to bounce light onto the town square

Cunoscute ca heliostate, aceste oglinzi sunt concepute pentru a identifica mişcarea sorelui şi a reflecta lumina în jos, direct spre piaţa centrală a oraşului Rjukan.

Oglinzile vor fi controlate de un computer pentru a urmări traiectoria soarelui, adaptându-se astfel la cel mai bun unghi cu scopul de a asigura că piaţa oraşului primeşte suficientă lumină.

Preluat de pe http://www.b1.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments