http://pub.tv2.no/multimedia/na/archive/00622/ran_politi_v_pen_622934p.jpgIn exclusivitate pentru Vikingi.ro , relatarea unor romani din Norvegia care au simtit pe pielea lor ce inseamna sa fii vazut ca roman.        Update un josul paginii …

Termenul de „hot in lege” l-am auzit prima data in Basarabia, vine din rusescul „вор в законе” si pe langa intelesul de interlop, a mai fost asociat si cu politistii-militieni care pur si simplu jefuiau cetatenii. Opreau de exemplu un autoturism , fie ca il gaseau vinovat de ceva sau nu il lasau pe sofer fara bani si bunuri. La inceputul anilor ’90 asa au fost treburile. Din fericire, treburile s-au schimbat mult si acum sunt la fel de operativi in privinta mitei ca si fratii lor romani de peste Prut. 🙂

Numai ca in Norvegia, in 2013 sub protectia si scuza legii, politistii norvegieni aplica aproape aceeasi metoda la care se mai adauga si o arestare. Pentru ei asta inseamna democratie. Un microbuz cu romani ce se deplasa din Norvegia spre Romania a fost oprit de politistii norvegieni pentru un … control. Mai jos aveti marturia unuia dintre soferi. Din pacate NU este deloc o fabulatie…

 Semnati si petitia : http://www.petitieonline.ro/petitie/stop_infractiunilor_de_peste_hotare_comise_de_cetateni_romani_-p31175045.html

In data de 25 aprilie anul curent, am oprit in benzinaria SHELL din Svinesungpark, localitatea Halden, unde am si alimentat cu combustibil. Dupa ce am platit la casa, m-am urcat la volan pentru a porni la drum, moment in care am fost blocati de 3 masini de politie. Acestia erau civili. Au cerut sa ne legitimam, dupa care ne-au pus catusele la toti cei 4 care ne aflam in masina si au inceput sa ne mute in o duba de politie. Ne-au lasat fara telefoanele mobile , exceptie facand batrana de 57 de ani.

Pe colegul meu l-au luat ultimul din cauza ca l-au pus sa parcheze masina in parcare. El le-a explicat lor ca nu a reusit sa incuie masina, iar acestia i-au raspuns ca e in siguranta. In timp ce mergeam spre sediul politiei, a sunat telefonul batranei, moment in care duba de politie a franat brusc si un politist  a trantit-o pe batrana smulgandu-i telefonul mobil. Totusi,  printre tipete , batrana apucase sa raspunda la telefon si sa-i spuna fiicei ei ca suntem arestati.

In cele din urma, am ajuns si la sectia de politie , fara telefoane si fara dreptul de a anunta familia, ambasada sau un avocat. Am fost inchisi fiecare separat in cate o celula dupa ce in prealabil,  ne-au dezbracat si perchezitionat, lucrurile personale fiind puse  in cate o cutie. Dupa 3 zile de arest fara a stii cineva de noi, exceptie fiind batrana care a reusit sa iasa a 2-a zi, deoarece  familia ei aflase unde este si au scos-o.  Am dat declaratii, dar cand a fost vorba de semnat ne-am dat seama ca declaratiile erau altele, nu cele date de noi… Am fost nevoiti sa le semnam. Rupti de foame, speriati ne gandeam numai sa plecam dracu’ din locul ala blestemat.

http://www.aftenposten.no/migration_catalog/article5357889.ece/BINARY/w780/politi+tittel.jpg

Dubios este faptul ca lucrurile personale ne-au fost imputate ca fiind furate. Adevarul e ca nu aveam factura pe un iPad folosit cumparat din Romania si pe cele 32 de rachete de tenis, pe care proprietarul lor le cumparase de la un bazar si avea totusi ceva la mana precum le-a cumparat. A 3-a noapte, au zis ca ne duc la aeroport, dar de fapt ne-au dus la o puscarie de langa aeroportul Gardemon,  unde am mai stat o noapte si o zi. La plecarea din acea puscarie, ne-a dus separat la avion, iar biletele la 3 persoane au fost platite din banii mei, bani luati cu forta de catre cei de la Expulzari.

Nu am avut dreptul de a da un telefon sa anuntam pe cineva de situatia noastra. Cand am cerut un avocat ei mi-au raspuns ca eu nu am bani de asa ceva.  Am avut un translator prin telefon care ne intreba in romana si el discuta cu politistii. Nici vorba sa vina cineva sa vorbeasca cu noi face-to-face. Nu aveam dusuri, nu aveam geamuri , stateam intro camera de 3/3 in care era destul de frig.  Mancarea era foarte putina, iar cand ma trezeam unde ma uitam vedeam doar pereti de beton … Nu sufar de claustrofobie dar era extrem de stresant. Nu stiam cat e ceasul,  nu stiam daca e zi sau noapte. Auzeam urletele unor detinuti care disperati dadeau cu picioarele in usile de fier. Nu pot uita asta … Era ca intr-un lagar.  Toaleta mirosea si era destul de murdara.

Incecam sa ma orientez dupa modul in care ne aducea mancare:  dimineata, la amiaza si seara,  dar dupa 2 zile am pierdut firul si nu am mai stiut daca e zi sau e noapte. Credeti-ma,  am crezut ca nu mai scap din acea incapere. Acceptam orice,  doar sa imi dea drumu acasa,  sa imi dea pace si sa nu ma mai terorizeze psihic.  Acceptam orice fel de declaratie doar sa imi dea drumul … Acolo erau detinuti si de alte nationalitati care mi-au spus ca politistii baga oamenii in inchisoare fara vina.

Semnarea actelor a insemnat expulxarea pe 2 ani si o amenda de 20 000 NOK , aproximativ 2 632 EUR.  Am fost inchisi 3 zile la „Ostfold Politidistrikt Post ; Postboks 72. Tel 69113300”  si a 4 zi la o inchisoare de langa aeroportul militar diGardemon.

 

O doamna foarte amabila a venit cu niste lamuriri :

UDI e instanta care a emis decizia, politia trimite numai preinstiintarea. Inseamna ca politia (sau UDI, dar in acest caz politia) le aduce la cunostinta persoanelor in cauza ca sunt pasibile de expulzare, si le da termen de trei saptamani pt a veni cu argumente impotriva expulzarii. Daca respectivul/a nu raspunde, da UDI decizie. Numai UDI are autoritatea necesara pt a da decizii in aceste situatii. Unde UDI e Directoratul pt straini.

 

Comentati folosind contul Facebook

comments