La 14 martie 2013, ambasadorul României la Oslo, Daniel Ioniţă, a susținut o conferință publică la liceul Persbråten din Oslo, referitoare la Uniunea Europeană și relațiile acesteia cu Norvegia și România.

Manifestarea s-a înscris în Programul ˝UE vine în şcoala ta˝ (în original „The EU comes to your school˝), susținut și promovat de către Delegația Uniunii Europene la Oslo pentru marcarea Zilei Europei (sărbătorită, după cum se cunoaşte, la 9 mai), program care are ca obiectiv principal sporirea gradului de cunoaștere asupra UE în rândul elevilor și studenților din Norvegia.

La conferința susținută de ambasadorul României au participat circa 25 de elevi, cu vârste cuprinse între 16-18 ani, aflați în anii terminali de studiu. În conferința sa, Daniel Ioniţă s-a concentrat asupra următoarelor teme principale:

– Uniunea Europeană (scurt istoric, formare, instituții etc.);

– relațiile Norvegiei cu UE în cadrul Spațiului Economic European (SEE);

– cooperarea bilaterală româno-norvegiană în cadrul SEE, cu un accent special asupra granturilor norvegiene;

– România, cu evidenţierea posibilităților de studiu în sistemul de învățământ univesitar din țara noastră.

Totodată, oficialul român a răspuns întrebărilor audienţei, care au vizat chestiuni precum integrarea statelor din Balcanii de Vest în UE; calitatea de actor global a UE – care este interesul de participare la misiuni de pace; care sunt criteriile pe baza cărora s-a decis adoptarea monedei unice; rroma- problematică europeană şi de ce este atât de dificilă incluziunea socială a acestora; procesul de aderarea a Turciei la UE.

Menţionăm că ambasadorul român a dat curs, pentru al doilea an consecutiv, solicitărilor Delegaţíei UE de a susţine prelegeri în cadrul programului ˝The EU comes to your school˝ (anul trecut a fost la Universitatea din Bergen), iar acest lucru a reprezentat o excelentă oportunitate inclusiv de prezentare şi promovare a României.

Stire preluata de pe http://oslo.mae.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments