Norvegia trece printr-o adevărată criză, chiar dacă nouă subiectul ne-ar putea părea hilar. Preţul untului a crescut uluitor, iar presa norvegiană şi daneză vorbeşte deja de „panica untului”.

Să vedem însă ce s-a întâmplat. La sfârşitul lui decembrie 2011, preţul la unt a crescut brusc. Chiar şi aşa, cum presa vorbea de o producţie limitată, norvegienii şi-au făcut provizii impresionante.De fiecare dată când magazinele din marile oraşe aduceau unt proaspăt, pachetele şi cutiile dispăreau în numai câteva minute de pe rafturi.

Ploile abundente din timpul verii au afectat păşunatul, iar producţia de lapte a avut de suferit. În timpul lunilor de vară, Norvegia a produs cu 20 de milioane de litri mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Untul, aliment de bază în Norvegia

Preţul untului a crescut imediat: cu 20% în octombrie şi cu alte 30 de procente în noiembrie. Un pachet de unt de 250 de grame, adus din import, costă acum 300 de coroane, circa 40 de euro. Aşadar, este mai ieftin să îţi iei un mp3 player sau un telefon mobil.

Pentru norvegieni, untul este un aliment extraordinar de important, cunoscută fiind dieta lor bogată în grăsimi şi săracă în carbohidraţi. „Mi-am crescut copii sub ocupaţie germană, dar aşa ceva nu mi s-a întâmplat”, a descris situaţia un norvegian în vârstă.

90% din untul din magazinele norvegiene este din producţia proprie. Statul, care nu este membru UE, a luat decizia de a impune taxe foarte mari firmelor străine care vor să aducă unt în Norvegia. Scopul este, evident, încurajarea producătorilor norvegieni.

Te abonezi la ziar, primeşti jumătate de kilogram de unt

Guvernul de la Oslo a reacţionat însă imediat, reducând taxa de import cu circa 80%, la 0,5 euro pentru un kilogram de unt.

Între timp, unii au gândit campanii pe baza preţiosului aliment. Un ziar norvegian a promis jumătate de kilogram de unt tuturor celor care se abonează, iar câţiva studenţi scos la licitaţie pachete de unt pentru a strânge bani pentru petrecerea de absolvire. Câţiva norvegieni au fost surprinşi în timp ce încercau să aducă ilegal unt în ţară. Pe site-urile din Suedia, ţară vecină Norvegiei, unii afacerişti au mirosit oportunitatea şi se oferă să aducă doritorilor unt pentru preţul de 70 de dolari pentru un pachet.

În Svinesund, localitate de la graniţa dintre Suedia şi Norvegia, magazinele suedeze au vândut în luna decembrie de 20 de ori mai mult unt decât de obicei.

În aeroporturile daneze, untul a fost introdus în magazinele duty-free.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments